„Neko će u narednim godinama morati da postigne dogovor sa Albancima“

© Tanjug / Zoran ŽestićGrađani na skupu na centralnom trgu, kod spomenika caru Lazaru u Kosovskoj Mitrovici.
Građani na skupu na centralnom trgu, kod spomenika caru Lazaru u Kosovskoj Mitrovici. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dvodnevna poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji završena je danas popodne obraćanjem predsednika Srbima u centru Kosovske Mitrovice, uz poruku „odavde nema nazad“ i ohrabrenjem da će država Srbija „i u dobru i u zlu biti uz svoj narod“.

„Još nemamo nikakav nacrt rešenja, nismo ni blizu njega, ali imamo obavezu da razgovaramo“, poručio je Vučić.

On je naglasio da će neko u narednih deset ili dvadeset godina morati da postigne dogovor sa Albancima, jer je to uslov opstanka Srba na Kosovu i Metohiji. Cilj je, kako je rekao, da uspostavljamo mostove pomirenja prema Albancima.

„Hoću da verujem da posle vekova sukobljavanja imamo vekove prijateljskih odnosa sa Albancima. Pregovaraćemo do iznemoglosti, ako bude trebalo“, rekao je Vučić.

On se izvinio građanima Metohije što nisu mogli da dođu na skup u Mitrovicu, jer su Albanci blokirali puteve.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic na skupu na centralnom trgu, kod spomenika caru Lazaru u Kosovskoj Mitrovici. - Sputnik Srbija
Glavne Vučićeve poruke u Kosovskoj Mitrovici: Ne priznajemo Kosovo, rešenje ni na vidiku!

„Hoću da se izvinim Srbima iz Metohije koji nisu mogli da dođu na današnji skup, jer su neki drugi ljudi sve puteve blokirali, palili gume, drva, šenlučili i pucali iz svog oružja i oruđa valjda da još jednom uplaše one koji žive na svojim ognjištima, a ništa nikome nisu uzeli“, rekao je Vučić u Kosovskoj Mitrovici.

On je zahvalio meštanima mesta Banje što su ga čekali i pripremali veličanstven doček.

„Nemojte da mislite da je ovo poslednji put da sam želeo da dođem. Sledeći put ću doći u Banje“, poručio je on.

Vučić je u obraćanju na centralnom trgu u Kosovskoj Mitrovici istakao da ne treba misliti da će to što se danas dogodilo naići na jednodušnu osudu onih koji su učestvovali u stvaranju „kosovske države“.

„Neće. Šta god da urade to je njihovo ’čedo‘. Opet ćemo biti jednako krivi što nismo imali dovoljno vode da ugasimo ono što su upalili", kazao je on.

Ranije je kolonu u kojoj se nalazio predsednik Srbije, koja je krenula ka selu Banje, zaustavila kosovska policija. Kosovska vlada je prethodno otkazala posetu iz bezbednosnih razloga, jer je nekoliko stotina Albanaca blokiralo sve puteve ka tom srpskom selu. 

Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji - Sputnik Srbija
Ko je „gospodar Kosova“ koji je organizovao haos?

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da je Kadri Veselji organizator barikada, pored upozorenja Amerikanaca da to ne radi. Tokom noći i jutra u okolini mesta u kojem živi oko tri stotine Srba čuli su se i rafali. Vučić se meštanima tog sela u opštini Srbica obratio telefonom.

Neposredno pre obraćanja, predsednik je položio venac na mesto gde je u Kosovskoj Mitrovici ubijen Oliver Ivanović, a sa njim je bila i Ivanovićeva supruga Milena.

Predsednik je rano jutros obišao Kliničko-bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici i najavio da će u građevinsku obnovu i rekonstrukciju objekata biti uloženo 10 miliona evra, te da će radovi vrlo brzo početi.

On je uručio vrednu opremu i najmodernija sanitetska vozila za KBC Mitrovica i KBC Gračanica.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala