Dačić poručio: Pitanje broj jedan za Srbiju je — Republika Srpska

© Tanjug / Srđan IlićMilorad Dodik, Aleksandar Vučić i Ivica Dačić
Milorad Dodik, Aleksandar Vučić i Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pitanje Republike Srpske i srpskog naroda u BiH za Srbiju pitanje je od nacionalnog značaja broj jedan, rekao je u Banjaluci ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Dačić, koji se sastao sa predsednikom i premijerkom Republike Srpske Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović, ponovio je da Srpska ima podršku Srbije.

Srbija nema nameru da ugrozi ni BH ni RS i normalno je da vodi računa o svom narodu koji živi u RS, kazao je šef srpske diplomatije, koji je apelovao na sve da ne zaborave da je RS jedna i da svi vode računa o njenoj budućnosti i odnosima sa Srbijom.

Aleksandar Vulin i Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Srbija i Srpska zajednički jačaju raketne sisteme (foto)

Prema njegovim rečima, Srbija je spremna da potpiše i sporazum o specijalnim vezama sa FBH, iako oni nisu spremni na to.

Dačić je ocenio da zajednička sednica vlada Srbije i Republike Srpske, održana prošle nedelje u Trebinju, predstavlja kontinuitet uspešne saradnje i zajedničkog rada na važnim projektima.

Srpski ministar je najavio da će državni vrh Srbije doći u Banjaluku 17. septembra, kada u Republiku Srpsku stiže ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Predsednik RS Milorad Dodik ponovio je da Republika Srpska Srbiju posmatra kao garanta Dejtonskog sporazuma.

„I veoma je važno da politički stavovi izraženi u vezi sa poštovanjem ’slova‘ Dejtonskog sporazuma predstavljaju osnovu za naše aktivnosti“, rekao je predsednik RS.

On je istakao da saradnja nije isključivo vezana za političku sferu i ocenio da postoji visok stepen saradnje dveju vlada.

Predsednik RS Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik: Srpska će podržati sve što čini Srbija

„Srbi u Republici Srpskoj i Srbiji jedan su narod“, rekao je Dodik i dodao da je za Srpsku pitanje granice, aktuelno ovih dana, formalno. On je naglasio da kad se pomene reč granica to ipak štrecne srpski narod i izazove nelagodu kod Srba, iako je kao takvu ne doživljavaju.

Dodik je kao nedopustivo ocenio to što pitanje granica između BiH i Srbije još nije rešeno.

Predsednik RS je zahvalio Vladi Srbije za sredstva donirana Republici Srpskoj i najavio da će u Istočnom Sarajevu u septembru biti otvorena bolnica „Srbija“.

Dodik je dodao da će Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučić tom prilikom donirati šest ambulantnih vozila domovima zdravlja u RS.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala