Dodik: Srpska će podržati sve što čini Srbija

© Sputnik / Radoje PantovićPredsednik RS Milorad Dodik
Predsednik RS Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da veruje u državnu politiku Srbije i da će Srpska pratiti i podržati sve ono što Srbija i njeno rukovodstvo čine kada je u pitanju Kosovo.

Dodik je iskazao podršku Srbiji u nastojanju da očuva svoj teritorijalni integritet i dijalogom pokuša da reši pitanje odnosa sa Prištinom.

„Osećam se veoma poniženo zbog činjenice da su oni (Albanci) upotrebili nasilje nad jednim čovekom (Markom Đurićem), koji nije bio ni naoružan, kao i nad grupom naših ljudi koji su tamo (na Kosmetu). To će ostati pečat ovog vremena i tražiće adekvatnu meru“, rekao je Dodik novinarima u Beogradu.

Nacionalni konvent o EU - Sputnik Srbija
Vučić: Dve opcije za rešenje kosovskog problema

Dodik je ocenio da su Albanci preterali i da je ono malo poverenja prema njima potpuno izgubljeno. Prema njegovim rečima, bez obzira na to što je Kosovo državno pitanje Srbije, u emotivnom i pojmovnom smislu je i pitanje svakog Srbina gde god da se nalazi.

„U tom pogledu smatramo da imamo šta da kažemo o tome“, istakao je Dodik.

On je podsetio na stav Narodne skupštine Republike Srpske da Srpska ima pravo na nezavisnost, ako UN prizna nezavisnost Kosova, jer gotovo identične situacije ne mogu da imaju različita rešenja.

„Taj skupštinski zaključak je veoma aktuelan i nikada nije stavljen van snage. U svakom slučaju, videćemo u narednim danima na koji način se ponovo baviti tim pitanjem i zaključkom Narodne skupštine“, rekao je Dodik.

Dodik je izrazio uverenje da će Srbija svojom aktivnošću na regionalnom i globalnom planu obezbediti pravi i adekvatan odgovor u vezi sa Kosovom.

On je rekao da je Kosovo gotovo bilo izgubljeno do pre nekoliko godina, na šta je ukazivalo i ono što se dešavalo na međunarodnom planu, ali da je aktuelna vlast u Srbiji predvođena Aleksandrom Vučićem vratila to pitanje na međunarodnu scenu, u okvire međunarodnog dijaloga.

„Gotovo je bilo definitivno pre pet do šest godina da se Kosovom niko nije ni bavio u Srbiji. Ja verujem u državnu politiku Srbije i mi ćemo pratiti i podržati sve ono što Srbija, njeno rukovodstvo, predsednik i Vlada čine na tom pitanju“, istakao je Dodik.

RTRS

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala