Dačić: Nemamo nameru da trpimo licemerje zemalja koje su priznale Kosovo

© Tanjug / Dragan KujundžićMinistar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručio je danas u Banjaluci da je licemerno to što se pojedine države protive razgraničenju Srbije i Kosova i da je to isključivo pitanje dogovora Beograda i Prištine, u koje niko sa strane ne treba da se meša.

„Ko može da ospori Srbiji da se bori za svoj nacionalni i državni interes. Ako svi kažu da treba da bude dogovor, onda je to dogovor, a ako svi kažu da Srbija treba da prizna Kosovo, to nije dogovor, to je ultimatum koji Srbija nikada neće prihvatiti“, rekao je Dačić za Tanjug.

Srbija, potvrdio je, jeste za dogovor, ali to nije naša slabost.

Hašim Tači - Sputnik Srbija
Tači obelodanio četiri tačke za Kosovo od kojih neće odustati

„To što se zalažemo za dogovor ne znači da smo mi slabi. Srbija samo brani svoje interese i stavove, a oni koji su priznali Kosovo nemaju moralno pravo da govore o principu nepromenljivosti granice“, naveo je Dačić.

Zbog toga je, kaže, na današnjem ministarskom skupu za Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi u Banjaluci više puta morao žestoko da reaguje na diskusije predstavnika iz nekih okolnih zemalja koje su nas, kako je rekao, od starta napadale zbog ideje o razgraničenju.

Ocenjujući da je reč o licemerju tih zemalja, Dačić kaže da neko ko je priznao kosovsku nezavisnost nema prva da priča o tome da teba sačuvati postojeću granicu Kosova.

Kada su neke zemlje donosile odluku o priznanju kosovske nezavisnosti, granice Kosova nisu postojale, postojala je i sada postoji samo administrativna linija, ukazao je Dačić.

„Kosovo nije članica ni UN, niti OEBS-a niti EU. Kosovo se u evropskim dokumentima vodi kao teritorija, a ne kao država, SSP koji je potpisan sa Kosovom nije isti kao ŠP koji ima Srbija, a i vizna liberalizacija se donosi na teritoriju Kosovo“, jasan je šef srpske diplomatije.

Zato je, kaže, istakao da je dogovor Beograda i Prištine „naš bilateralni dogovor“ koji se ne tiče bilo koga trećeg.

Trg u severnom delu Kosovske Mitrovice - Sputnik Srbija
Veselji: Mitrovica nikada neće biti deo razmene

„U tom smislu nemamo nameru da trpimo licemerne stavove zemalja koje su priznale Kosovo“, rekao je Dačić i dodao da je hrvatsku koleginicu Mariju Burić zamolio da premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću prenese da je to što priča o Badinteru i Badinterovoj komisiji neistina.

Stav Badinterove komisije, koja se (1991) bavila granicama republika bivše Jugoslavije, bio je da bivša SFRJ treba da se raspadne po republičkim granicama i nikada nigde nije bilo pomenuto pitanje srpske pokrajine Kosova.

Tada je čak, podsetio je, Badinterova komisija rekla da se međurepubličke mogu menjati ako republike o tome postignu dogovor. Zato je, kaže, svaki stav o nepromenjivosti granice neprincipijelan i licemeran.

„To je jedan neprincipijelan stav onih koji govore o nepromenjivosti granica i ukazuje na to da se oni protive dogovoru Beograda i Prištine, a naročitu dogovoru prema kojem bi Srbija trebalo nešto da dobije“, naveo je Dačić.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala