Nova velika šansa iz Rusije za Srbiju

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLSeminar "Rosatoma" u Beogradu
Seminar Rosatoma u Beogradu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Da je dolazak kompanije kao što je Rosatom u Srbiju velika šansa za našu privredu i nauku, govori činjenica da se radi o konglomeratu koji zapošljava preko 250.000 ljudi, u svom sastavu ima 330 kompanija, a u narednih deset godina planira da utroši 130 milijardi dolara na razvoj novih projekata.

Ruska državna korporacija Rosatom održala je u Beogradu seminar o tehnološkim rešenjima, na kojem je učestvovalo više od 100 predstavnika srpskih kompanija, ministarstava, naučno-istraživačkih organizacija i univerziteta. Učesnike seminara pozdravio je srpski ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, koji je istakao da je za Srbiju veoma važno iskustvo ruskih inovacionih kompanija.

Primeri prakse Rosatoma, prema Popovićevim rečima, mogu pomoći u rešavanju mnogih pitanja vezanih za zdravstvo, efikasnost poljoprivrede, modernizaciju postojećih energetskih sistema i u mnogim drugim sferama.

„Ogromna je šansa za srpsku privredu, za mašinogradnju, elektrotehniku, informacione tehnologije, za medicinu, poljoprivredu, građevinu, da zajedno sa Rosatomom sarađuju i na ruskom, ali i na drugim tržištima, jer Rosatom radi na svih pet kontinenata. Samo u Evropi sarađuje sa 16 evropskih zemalja. Ogromna je šansa i veliki potencijal, takođe, za naše fakultete i institute za saradnju sa preko osam hiljada naučnika koje Rosatom ima u svom konglomeratu“, kaže Popović.

Ministar Nenad Popović u kompaniji Kasperski u Moskvi - Sputnik Srbija
Nenad Popović: „Kasperski“ dolazi u Srbiju da ispita tržište

Koliki je potencijal za saradnju sa nekom od 330 kompanija, koliko ih posluje u sastavu Rosatoma, prema Popovićevim rečima, govori i činjenica da u sledećih deset godina Rosatom ima budžet od preko 130 milijardi dolara za nove projekte.

Rosatom je jedna od najvećih ruskih korporacija sa više od 250.000 zaposlenih i bavi se nuklearnom energijom koja se koristi u mirnodopske svrhe — u medicini, za lečenje onkoloških bolesti, u poljoprivredi, u novim tehnologijama, a jedni su od svetskih lideri i u svim čistim vidovima elektroenergije.

Naša je šansa, prema Popovićevim rečima, da neka od Rosatomovih kompanija otvori svoje fabrike i u Srbiji.

Direktor Odeljenja za međunarodno poslovanje Rosatoma Boris Arsejev kaže da je seminar jedinstvena prilika da se Rosatom, koji je svoje poslovanje proširio širom sveta, upozna sa srpskim kompanijama, koje su zainteresovanje za saradnju sa ruskim konglomeratom.

„Da se bolje upoznamo, da pronađemo tačke dodira iz kojih mogu da izrastu naši zajednički interesi. Siguran sam da će se u budućnosti razviti i komercijalna saradnja, ali, što je još bitnije, i prijateljski odnosi. Zato koristim priliku da ponudim srpskim kompanijama da budu aktivnije, da kontaktiraju sa našim predstavnicima i da razvijaju saradnju sa nama“, kaže Arsejev.

I prema njegovim rečima, bitno je znati da je Rosatom više od nuklearne energetike. Ono što je ova kompanija spremna da ponudi srpskim partnerima jesu rešenja iz oblasti nuklearne medicine i nuklearnih tehnologija koja mogu da ostvare značajan efekat na povećanje nivoa života stanovništva zemlje, kao i da povećaju dostupnost savremenih sredstava za borbu sa onkološkim oboljenjima, dodaje Arsejev.

Osim saradnje na polju nuklearne medicine i poljoprivrede, na seminaru je bilo reči i o saradnji u oblastima kompleksne modernizacije trenutno raspoloživih energetskih potencijala Srbije, korišćenja kolektora energije, digitalnih rešenja za infrastrukturu i proizvodnju i tehnologije prečišćavanja vode.

Seminar je održan kao prvi korak pošto su ministar Nenad Popović i generalni direktor Rosatoma Aleksej Lihačov u maju potpisali sporazum o saradnji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala