Mogerinijeva: EU će podržati svako rešenje do kojeg dođu Beograd i Priština

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICVisoka predstavnicom EU Federikom Mogerini
Visoka predstavnicom EU Federikom Mogerini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Visoka predstavnica EU za spoljnu i odbrambenu politiku Federika Mogerini izrazila je nadu da će dijalog Beograda i Prištine moći da se finalizira do kraja mandata aktuelne Evropske komisije, te poručila da će EU podržati svako rešenje do kojeg dođu dve strane, a koje je u skladu sa međunarodnim pravom i pravom EU.
Zgrada Evropske komisije u Briselu - Sputnik Srbija
Izvor Sputnjika u Briselu: EU protiv „korekcije granica Kosova“ — zbog Rusije

Ona je na konferenciji za štampu, nakon neformalnog sastanka ministara inostranih poslova EU i njihovih kolega za Zapadnog Balkana, prenela da je posebna pažnja bila posvećena podršci dijalogu Beograda i Prištine, koji se za nedelju dana nastavlja u Briselu.

„Mogu preneti da sam kod ministara regiona, sa kojima smo razgovarali o pitanjima saradnje sa EU, videla jasnu snažnu podršku dijalogu i privrženosti i angažovanosti predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u delikatnoj fazi“, rekla je Mogerinijeva, a prenosi Tanjug.

Zvaničnica EU je kazala da postoji mogućnost da se konačno reši jedan od najkomplikovanijih i teških konflikata pun posledica po ceo region, koji i dalje postoji u Evropi.

Najavila je da se sledeće nedelje nastavlja dijalog na nivou predsednika i da ona ne želi da komentariše sadržaje diskusija.

„Šta god dogovore dve strane imaće podršku EU, ako je u skladu sa međunarodnim pravom i pravom EU. Evropska istorija, kao što znate, zasnovana je na prevazilaženju etničkih nacionalnih država“, odgovorila je Mogerinijeva na pitanje da li se razgovaralo o ideji promene granica.

Aleksandar Vučić u Domu kulture u Lapljem Selu. - Sputnik Srbija
Vučić će na Kosovu obići mesto gde Srbi nisu kročili, osim onih koji tamo žive

Istakla je da se radi ozbiljno na nečemu što je teško i izazovno i da napori još nisu dovedeni do kraja. 

Sporazum na kojem se radi, kako je istakla, biće pravno obavezujući i rešiće sva otvorena pitanja.

„Verujem da smo svi privrženi da finaliziramo dijalog narednih meseci, još pre kraja mandata EK“, kazala je ona.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Dačić: Beograd posvećen kompromisu u dijalogu sa Kosovom

Rekla je i da ne želi da iznosi o čemu se razgovaralo na neformalnim sastancima, jer taj format omogućava ministrima da otvoreno diskutuju iza zatvorenih vrata.

Navela je da su šefovi diplomatija EU razgovarali sa svojim kolegama sa Zapadnog Balkana, te ponovila da je širenje Unije na taj region glavni prioritet EU.

Predsedavanje Austrije, kao nastavak aktivnosti koje je započela Bugarska i koje će nastaviti Rumunija, dobar je okvir da se definiše dalji rad na tom prioritetu, poručila je Mogerinijeva.

Britanskiй flag na fone Big-Bena v Londone // AFP / Fabrice Coffrini - Sputnik Srbija
London izneo konačan stav o Kosovu. Vučić Kifu: Ne prihvatamo ponižavanje

Nova runda dijaloga biće održana za nedelju dana kako bi se nastavio rad na pronalaženju pravno obavezujućeg sporazuma, dodala je.

Šefica evropske diplomatije pomenula je da su teme razgovora bili i predstojeći izbori u Bosni i Hercegovini i referendum u Makedoniji. 

Ona je izrazila nadu da će ishod izbora u BiH omogućiti nastavak rada na reformskoj agendi, a kad je reč o Makedoniji poručila je da EU u potpunosti podržava sporazum koji su Makedonija i Grčka postigli u vezi s imenom bivše jugoslovenske republike.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala