„Na kraju sam naišao na njega“: Objavljen transkript razgovora Jeljcina i Klintona o Putinu

© Sputnik / Vladimir Rodionov / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Boris Jeljcin i predsednik SAD Bil Klinton tokom sastanka u Velikoj Britaniji 1989.
Predsednik Rusije Boris Jeljcin i predsednik SAD Bil Klinton tokom sastanka u Velikoj Britaniji 1989. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na sajtu biblioteke „Bil Klinton“ objavljeni su transkripti telefonskih razgovora između Borisa Jeljcina i njegovog američkog kolege iz 1999. godine, u kojima se vidi da je prvi predsednik Rusije lično informisao Klintona da je za svog naslednika izabrao Vladimira Putina.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Kada se oficir KGB-a Vladimir Putin usprotivio svom šefu

Jeljcin je tokom razgovora 8. septembra izrazio uverenje da će novi lider zemlje dobiti podršku građana.

Prvi ruski predsednik priznao je da mu je trebalo mnogo vremena da razmisli ko bi mogao 2000. godine da stane na čelo zemlje. Neko vreme on nije mogao da pronađe nijednog kandidata.

„Na kraju sam naišao na njega, to je Putin“, saopštio je Jeljcin Klintonu.

Prvi ruski predsednik je objasnio da je proučio Putinovu biografiju, njegove veze i interese, posle čega je shvatio da je on pouzdan čovek koji se dobro razume u svoju oblast odgovornosti.

Kao pozitivne kvalitete Putina, Jeljcin je naveo da je on „solidan i jak“, a takođe „veoma društven“.

Jeljcin je istakao da je uveren da će se njegov američki kolega uveriti da će novi lider zemlje biti „visoko kvalifikovani partner“.

Drugi razgovor

Dva meseca kasnije, 19. novembra, Jeljcin je izrazio uverenje da će upravo Putin postati predsednik Rusije. 

Prezentacija knjige Aleksandra Hinštejna „Kraj Atlantide. Zašto Putin nikada neće postati Gorbačov - Sputnik Srbija
Šta bi bilo da je 1985. lider SSSR-a postao Putin, a ne Gorbačov

Na Klintonovo pitanje ko će pobediti na predsedničkim izborima, Jeljcin je odgovorio: „Naravno, Putin. On će biti Jeljcinov naslednik. On je demokrata i poznaje Zapad“.

Klinton je već tada uspeo da razgovara sa Putinom na samitu APEK-a u Ouklandu. Prema rečima američkog lidera, on je ostavio na njega utisak vrlo pametnog čoveka. Jeljcin je odgovorio da Putin ima „unutrašnju snagu“ i da će učiniti sve moguće, u okviru zakona, kako bi pobedio.

„I on će pobediti. Vi ćete sarađivati“, istakao je Jeljcin, obećavši da će on nastaviti politiku prethodnika za razvoj demokratije i ekonomije i proširiti kontakte Rusije.

„On ima energiju i um da uspe“, naveo je prvi predsednik.

Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin: Spavao sam uz pištolj

Smena rukovodstva

Jeljcin je imenovao Putina za v. d. premijera 9. avgusta 1999. godine, nazvavši ga istog dana svojim naslednikom. Državna duma Rusije 16. avgusta je potvrdila Putina na mestu šefa Vlade.

Jeljcin je 31. decembra objavio da podnosi ostavku, nakon čega je Putin postao vršilac dužnosti predsednika. 26. marta Putin je pobedio na izborima u prvom krugu. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala