Za hrvatsku Vikipediju Jasenovac je — „sabirni logor“

© AP Photo / Hrvoje KnezJasenovac
Jasenovac - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Hrvatska Vikipedija dosegla je novo dno filoustaške apologije najnovijim izmenama članka o Jasenovcu, piše zagrebački portal „Indeks“.

Kako se navodi, hrvatska Vikipedija kao relevantan izvor navodi knjigu Igora Vukića „Radni logor Jasenovac“, koja ovaj ustaški logor smrti, koji je zgrozio čak i naciste, predstavlja skoro kao banju za odmor.

Ustaški logor smrti Jasenovac se tu opisuje kao Sabirni logor Jasenovac, a prva referenca u članku je iz Vukićevog intervjua „Glasu Koncila“.

Jasenovac - Sputnik Srbija
Reklama za naočare u logoru Jasenovac: „Mogli su da odu u Aušvic da snimaju“

Štaviše, većina referenci na koje se poziva u članku o Jasenovcu na hrvatskoj Vikipediji su iz ekstremno desnih medija, kao što su portal udruženja Željke Markić, „Narod.hr“, „Hrvatski tjednik“ i „Maks portal“, prenosi Tanjug.

Na svim mestima u članku na kojima je pisalo da je Jasenovac bio „logor smrti“, sada piše „sabirni logor“, a uz Vukića, inače sekretara udruženja koje tvrdi da je Jasenovac bio komunistički logor, poziva se i na revizionističku istoričarku Blanku Matković, koja je poznata po svojim ekstremističkim stavovima.

U članku na Vikipediji citira se i slovenački istraživač Roman Leljak, koji je inače pravosnažno osuđeni prevarant, zbog čega je služio i zatvorsku kaznu, a ozbiljni istoričari ga smatraju šarlatanom. Više od pola članka o Jasenovcu sada se zapravo svodi na negiranje zločinačkog karaktera ovog logora smrti i indirektnu apologiju ustaša i NDH, piše hrvatski portal.

Poređenja radi, na engleskoj i nemačkoj Vikipediji Jasenovac se opisuje, između ostalog, kao logor za istrebljenje ljudi, zaključuje „Indeks.hr“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala