Amerika se izjasnila o razgraničenju Beograda i Prištine

© AFP 2023 / Armend NIMANI Vojnik tzv. Kosova podiže zastavu SAD pored spomenika Bilu Klintonu u Prištini
Vojnik tzv. Kosova podiže zastavu SAD pored spomenika Bilu Klintonu u Prištini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka ambasada u Prištini oglasila se povodom sve češćeg pominjanja ideje o promeni, odnosno korekciji granice, i istakla da će SAD ostaviti dve strane da postignu sporazum, ali da će Beogradu i Prištini „biti jasno da neće imati neograničenu slobodu delovanja“.

To je Ambasada saopštila prištinskoj „Gazeti ekspres“.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Ako bude sporazuma, imaćemo više nego danas

Kako se navodi, nakon Nemačke i Velike Britanije, SAD su odlučile da se izjasne o spekulacijama koje su se pojavile poslednjih nedelja o razmeni teritorija.

Ambasada SAD pozvala je Beograd i Prištinu da naprave stabilan dogovor i da ne stvaraju tenzije na Balkanu, odnosno da „postignu sporazum koji je održiv, stabilan i ne stvara nestabilnost u bilo kojoj zemlji u regionu“.

„Osim ostavljanja prostora da planovi o kojima govore kosovski predsednik Hašim Tači, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar Ivica Dačić dovedu do destabilizacije, strane u dijalogu će imati neograničenu slobodu da odluče o sudbini svojih država“, navela je američka ambasada i dodala da će pažljivo i ozbiljno posmatrati ono o čemu će se strane saglasiti.

„To ne podrazumeva neograničenu slobodu delovanja“, navodi Ambasada.

Ambasada je navela i da će pustiti strane da se dogovore, ali da će Sjedinjene Američke Države da se izjasne o konačnom sporazumu Beograda i Prištine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala