Amerika duplira broj vojnika u Norveškoj

© REUTERS / NTB Scanpix/Ned AlleyAmerički vojnici stižu na šestomesečnu obuku u zimskim uslovima, stižu u norveški Stjordal
Američki vojnici stižu na šestomesečnu obuku u zimskim uslovima, stižu u norveški Stjordal - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države će za više od dva puta povećati broj vojnika američke morske pešadije razmeštenih u Norveškoj, saopštilo je Ministarstvo odbrane Norveške.
Podmornica - Sputnik Srbija
Britanija i Norveška kuju plan kako da se bore protiv ruskih podmornica

Prema planovima koje je Vašington objavio još u junu, broj vojnika koji služe u Norveškoj biće povećan sa 330 na 700. Taj korak je u skladu sa strahovanjima Osla zbog prisajedinjenja Krima Rusiji, navelo je Ministarstvo.

U Oslu naglašavaju da će se američki vojnici nalaziti na teritoriji zemlje isključivo radi obučavanja i da ih ne treba posmatrati kao pokazatelj vojne eskalacije.

Ranije je ministarka inostranih poslova Norveške Ine Eriksen Sorejde izjavila da ta odluka nije povezana sa osnivanjem stalne američke baze na teritoriji te zemlje i da nije usmerena protiv Rusije. 

Diplomatsko predstavništvo Rusije u Norveškoj je ideju o povećanju broja vojnika iz SAD na teritoriji te skandinavske zemlje ocenilo kao neprijateljsko dejstvo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala