Zaharova: Tužbu zbog bombardovanja trebalo je podneti ranije

© Sputnik / Oleg IvanovNovinari ispratili Zaharovu
Novinari ispratili Zaharovu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbi treba da dobiju kompenzaciju od NATO-a zbog posledica bombardovanja 1999. godine i korišćenja osiromašenog uranijuma, tim pre što vojnici Severnoatlantske alijanse te kompenzacije već dobijaju, izjavila je zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova uoči povratka iz Srbije.
Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Zaharova: Ako bi se odrekli naše zajedničke istorije, Srbi bi izgubili deo sebe (video)

Zaharova smatra da je trebalo ranije ići sa takvom tužbom i da će Rusija ukoliko joj se oni koji podižu tužbu obrate za pomoć razmotriti tu molbu. Ona je naglasila da treba videti šta se dešava, objasnila je da vojnici NATO-a, oni koji su bili stacionirani na KiM, dobijaju kompenzacije u onim zemljama koje su izvršile agresiju i ocenila je da je to „apsurd“ da agresor dobije kompenzaciju, a žrtve ne.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije je rekla i da treba obratiti pažnju na izjave zvaničnika sa Zapada o raznim pitanjima, među kojima su i one da izražavaju zabrinutost zbog onoga što se dešava u Siriji i one o navodnoj upotrebi hemijskog oružja od strane vlasti te zemlje. Zaharova je ocenila da je to sve „lepo i divno“ što su zabrinuti zbog humanitarne situacije na Bliskom istoku, ali upitala je zašto ne skreću pažnju i na humanitarnu situaciju u Evropi, zašto ne priznaju šta su uradili upotrebom osiromašenog uranijuma i zašto ne odgovaraju zbog toga.

Komentarišući sankcije koje su SAD uvele Rusiji, ona je saopštila da je Krim samo izgovor za to.

Marija Zaharova u Beogradu - Sputnik Srbija
Dačić i beogradski novinari ispratili Zaharovu iz Srbije

„Radiće se na uvođenju recipročnih sankcija. To nije naš izbor, nismo mi pokrenuli rat sankcijama, uvek smo polazili od toga da su jednostrane sankcije nezakonite, ali vidimo kakvu politiku Vašington sprovodi prema Rusiji i drugim državama“, rekla je ona novinarima.

„Ta ideja ili teza, koju mnogi navode na Zapadu, da su sankcije Rusiji uvedene zbog Krima, vidimo da je apsolutno neistinita“, naglasila je Zaharova.

Ona je podsetila da su SAD uvele sankcije i protiv drugih država — Turske, Kine, Irana, a da protiv EU vodi trgovinski rat.

„Zato su sve te priče o tome da je sve počelo zbog Krima neistinite. Bio je potreban povod i on je nađen“, rekla je Zaharova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala