Zaharova: Ako bi se odrekli naše zajedničke istorije, Srbi bi izgubili deo sebe (video)

© Sputnik / Aleksandar Milačić / Marija Zaharova
Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Nikakav novac ne može učiniti da Srbija i srpski narod prestanu da osećaju ljubav i pravo prijateljstvo prema Rusiji, kaže u izjavi za Sputnjik Marija Zaharova, zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Novac može mnogo štošta da pokvari, može i da izazove sukob, da iskrivi istoriju, ali čini mi se da poseban odnos i atmosfera poverenja i prijateljstva između dva naroda, koji traju decenijama i vekovima, ne mogu da se pokvare nikakvim novcem“, rekla je Zaharova tokom posete Guči, na pitanje o povećanju ulaganja SAD u borbu protiv navodnog ruskog uticaja na Balkanu.

„Kad bi se odrekli naše zajedničke istorije, Srbi bi izgubili deo sebe. To je suština, a to ne može da se desi“, uverena je Zaharova.

Govoreći o rešavanju pitanja Kosova, Zaharova je istakla da Srbija učestvuje u pregovorima, iznosi svoj stav i zna svoje interese. Zato, ako se nešto bude odlučivalo, biće to isključivo u interesu naroda Srbije, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ponovila je i kakav je stav Rusije. Kako je objasnila, on je dosledan i sastoji se od nekoliko komponenti: „To je i komponenta međunarodnog prava, odnosno rezolucija SB, to je poštovanje suvereniteta i integriteta Srbije i unutrašnjeg zakonodavstva, uključujući Ustav, i to je, naravno, razumevanje da Srbija ima nacionalne interese koja je ona iznela i tokom pregovora“.

© Sputnik / Aleksandar Milačić / Marija Zaharova daje izjavu novinarki Sputnjika Tanji Trikić
Marija Zaharova daje izjavu novinarki Sputnjika Tanji Trikić - Sputnik Srbija
Marija Zaharova daje izjavu novinarki Sputnjika Tanji Trikić

Na pitanje budućnosti i budućih dogovora treba da odgovori sam srpski narod, koji treba da odredi koliko nešto odgovara nacionalnim interesima, smatra Zaharova i dodaje da je Rusija uvek bila garant da prema Srbiji ne bude bezakonja, koje su mnogi na Zapadu hteli da dovedu do logičnog kraja.

„Sećamo se kako su ’voleli‘ Srbiju krajem osamdesetih i devedesetih i ne želimo da se to ponovi, čak ni na minimalnom nivou“, poručuje ona.

Na pitanje kako će Rusija odgovoriti na sankcije SAD i može li to biti zabrana izvoza raketnih motora, Zaharova je rekla da se uzvratne mere razrađuju i da će Rusija biti primorana da ponovo, umesto da razmišlja o tome kako da se odnosi poprave i izvuku iz ćorsokaka, odgovori recipročno.

„Ali pogledajte šta se dešava. Pre godinu-dve SAD su govorile da je za sve kriva Rusija, da je treba kazniti — prvo su smislili kao povod Siriju, Ukrajinu, Solsberi i stalno se nešto izmišlja. A vidite kakve oštre sankcije Amerika uvodi protiv drugih zemalja. Pravi trgovinski rat počeo je između Vašingtona i Pekinga, to je možda u novije vreme prvi put da vidimo tako žestoke bitke. Treba istaći da je agresor u ovom slučaju Vašington, a ne Kina. To nisu pitanja koja se ne mogu rešiti za pregovaračkim stolom. To je prava ekonomska i finansijska ekspanzija, pravi imperijalistički agresivni pristup“, navela je naša sagovornica.

© Sputnik / Aleksandar Milačić / Marija Zaharova na velikoj bini u Guči
Marija Zaharova na velikoj bini u Guči - Sputnik Srbija
Marija Zaharova na velikoj bini u Guči

Ona je podsetila da je stigla i vest da SAD uvode sankcije i protiv Turske, dodajući da je takvih primera mnogo.

„Setite se kakav je oštar stav i ograničenja Vašington uveo svojim najbližim partnerima iz EU. Unija još ne može da se oporavi od tih udara koje je zadobila. Da ne govorim o Iranu — u toku je veoma žestok okršaj, politički, ali su aktivirani svi mehanizmi. Zato nije stvar u Rusiji. Možda SAD shvataju da gube resurse za dalji razvoj koji su im bili dovoljni da bi stalno izlazili iz kriza. A te krize svet zaista redovno doživljava. Tih resursa više nema i potrebni su novi, potrebna je realna ekspanzija — politička, finansijska i ekonomska, koje smo danas svedoci“, zaključila je Marija Zaharova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala