Rakete „Proton“ prestaju da poleću sa „Bajkonura“

© Press-služba Roskosmosa / Uđi u bazu fotografijaRaketa-nosač "Proton M" sa globalnim navigacionim svemirskim sistemom "Glonas M" na lansirnoj platformi kosmodroma "Bajkonur"
Raketa-nosač Proton M sa globalnim navigacionim svemirskim sistemom Glonas M na lansirnoj platformi kosmodroma Bajkonur - Sputnik Srbija
Pratite nas
Program lansiranja raketa „Proton“ sa kosmodroma „Bajkonur“ trajaće do 2026. godine, saopštio je za Sputnjik izvor u aerokosmičkom odboru Ministarstva odbrambene industrije Kazahstana (Kazkosmos).

„Lansiranje rakete-nosača ’Proton‘ sa kosmodroma Bajkonur planirano je da se završi pre 2026. godine. Izgledi za lansiranje raketa-nosača ’Proton‘ posle 2026. godine se ne razmatraju“, saopštio je „Kazkosmos“.

Ranije je objavljeno da će se program raketa „Proton“ uskoro zatvoriti. Prekid upotrebe jedne od platformi za lansiranje ovih raketa na „Bajkonuru“ bilo je planirano za 2023. godinu.  

Izložba Kosmonautike i vazduhoplovnog centra u paviljonu Kosmos na VDNKh - Sputnik Srbija
Rusija organizuje kosmički turizam

Aktuelni direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin izjavio je u vreme dok je bio potpredsednik vlade za odbrambenu industriju da će raketni program „Proton“ uskoro biti zatvoren i da bi trebalo da se zameni „ekološki prihvatljivim“ nosačima „Angara“. On je i na novoj funkciji govorio da će se proizvodnja „Protona" „u najskorije vreme prekinuti“, a Državni centar za svemirsko istraživanje i proizvodnju „Hruničev“ preći na izgradnju „Angare A5“ i „Angare A5M“.

Osim toga, generalni direktor „Energomaša“, koji proizvodi motore za „Protone“, Igor Arbuzov, izjavio je za Sputnjik da će se proizvodnja motora za ove rakete završiti krajem 2018. godine. Prema njegovim rečima, preduzeća koja su ranije proizvodila motore za „Protone“ dobiti narudžbine za gasne turbine motora, elektrane, kao i pumpe i crpne stanice za naftnu i gasnu industriju. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala