Nuklearna energija ne može da se takmiči sa solarnom

CC0 / Pixabay / Nuklerna energija
Nuklerna energija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nuklearna energija je „smešno skupa“ u poređenju sa solarnom energijom i ne mogu se porediti sa finansijskog stanovišta, rekao je Nobuo Tanaka, bivši šef Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Tokom predavanja na simpozijumu u Tokiju Tanaka je napomenuo da je nuklearna energija krajnje „nekonkurentna“ u poređenju sa proizvodnjom solarne energije u smislu troškova za izgradnju ili proširenje nuklearnih postrojenja, prenosi „Asaši Šimbun“.

Srbija i Rusija potpisale dokument o saradnji u razvoju inovacija - Sputnik Srbija
Nuklearna energija u mirne svrhe: Sporazum Srbije i Rusije

„Bio sam šokiran kada sam čuo da IEA kaže da ’sunčeva energija postaje najjeftiniji izvor električne energije u mnogim zemljama‘ u izveštaju iz 2017. godine“, kazao je Tanaka, danas poznati advokat za nuklearnu energiju.

Troškovi nuklearnih elektrana su u porastu od zemljotresa i cunamija na istoku Japana 2011. godine, koji su oštetili nuklearnu elektranu Fukušima 1, kojom upravlja „Tokio elektrik pauver ko“.

„Izgradnja nove nuklearne elektrane je preskupa, jer će koštati više od jedan bilion jena (8,98 milijardi dolara) kako bi instalirali samo jedan reaktor“, rekao je Tanaka.

Energija Sputnjika s Jelicom Putniković - Sputnik Srbija
Geotermalna energija — neiskorišćen potencijal

Taj stručnjak je takođe istakao da je ponovno pokretanje nuklearne elektrane Kašivazaki-Kariva u prefekturi Nigati (isključena posle zemljotresa 2011) veoma teško zbog „nedostatka razumevanja u javnosti“.

Nekadašnji zvaničnik IEA je pomenuo i reaktor sledeće generacije, rekavši da bi Japan trebalo da se trudi da povrati poverenje javnosti zajedničkim razvojem ekonomski efikasnog reaktora sa drugim zemljama kao što su Sjedinjene Države. Jedan takav tip sledeće generacije je visokotemperaturni gasni reaktor, koji je sigurniji i ekonomičniji od reaktora koji se trenutno koriste, jer koristi gas helijum za hlađenje umesto vode.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala