Kijev predložio Moskvi razmenu zarobljenika

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaSpomenik osnivačima Kijeva - braći Kiju, Ščeku, Horivu i njihovoj sestri Libedi na Trgu nezavisnosti u Kijevu
Spomenik osnivačima Kijeva - braći Kiju, Ščeku, Horivu i njihovoj sestri Libedi na Trgu nezavisnosti u Kijevu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kijev je predložio razmenu Alekseja Sedikova za jednog od državljana Ukrajine koji služi kaznu u ruskom zatvoru, navodi se u saopštenju na sajtu Saveta za ljudska prava Rusije.
Granični prelaz Izvarino u Luganskoj oblasti - Sputnik Srbija
Ukrajina predložila Rusiji razmenu zatvorenika

Predlog za razmenu uputio je direktoru Saveta Mihailu Fedotovu komesarka za ljudska prava Vrhovne rade Ljudmila Denisova. Sedikov je u Ukrajini osuđen na 11 godina zatvora.

Denisova je istakla da je Sedikovu potrebna „hitna hirurška intervencija“ zbog povrede kuka. Ona je pritom rekla da u zatvorskoj bolnici nije moguće da se izvede takva operacija.

Predložila ruskoj strani da zameni Sedikova za jednog od Ukrajinaca kojem je takođe potrebna „kvalifikovana medicinska pomoć specijalista“.

Predlog razmene

Prošle nedelje Denisova je poslala ruskoj koleginici Tatjani Moskaljkovoj pismo sa ponudom za razmenu zarobljenika. Incijativa se tiče oslobađanja 36 osoba.

Predsednici Rusije i Ukrajine, Vladimir Putin i Petro Porošenko na svečanosti povodom iskrcavanja saveznika u Normandiji - Sputnik Srbija
Putin Porošenku: Hitno osloboditi uhapšene ruske novinare

Denisova je u pismu takođe saopštila o mogućnosti zajedničkog učešća na sastanku tripartitne kontakt-grupe za razgovore o humanitarnim posetama u cilju provere uslova u kojima se nalaze zatvorenici.

Moskva je u pismu ukrajinske strane videla izvesnu dvosmislenost. Tako je portparolka ombudsmana podsetila da po ruskom zakonu Moskaljkova nema mandat za „oslobađanje, pomilovanje ili razmenu zarobljenika“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala