Sirijski izaslanik u UN: Izrael pomogao u evakuaciji militanata sa Golanskih visoravni

© Sputnik / Nina Zotina / Uđi u bazu fotografijaStalni predstavnik Sirije u UN i šef delegacije vlade Sirije Bašar el Džafari na Međunarodnom sastanku o Siriji u astanskom formatu u Sočiju
Stalni predstavnik Sirije u UN i šef delegacije vlade Sirije Bašar el Džafari na Međunarodnom sastanku o Siriji u astanskom formatu u Sočiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef delegacije sirijskih vlasti Bašar el Džafari je na desetoj rundi pregovora o Siriji u astanskom formatu u Sočiju izjavio da je provincija Dera na jugozapadu Sirije potpuno oslobođena od terorista i da je vojska završila tu operaciju.
Damask u Siriji - Sputnik Srbija
EKSKLUZIVNO Glavni zaključak pregovora u Astani

„Pre svega, govorimo o velikoj pobedi, o oslobađanju grada Dere i o okolini tog naselja, kao i o oslobađanju Golanskog okruga do granica koje su postojale ranije“, rekao je Džafari na konferenciji za novinare.

On je dodao da je Izrael pomogao da se izvedu sirijski militanti sa Golanske visoravni u više zemalja, uključujući i SAD.

„Ovde primećujemo odlučno napredovanje sirijske nacionalne armije koja je terorističke grupe i militante primorala da beže iz Sirije preko okupirane Golanske visoravni na teritoriju Izraela, odakle su poslati u Jordan, a potom prevezeni u druge zemlje, prvenstveno SAD“, naglasio je Džafari.

Izraelske snage ranije su evakuisale nekoliko stotina pripadnika Belih šlemova i članova njihovih porodica iz južne Sirije u Jordan na zahtev nekoliko zapadnih zemalja. Sirijske vlasti, koje smatraju da su pripadnici te NVO sarađivali sa teroristima i inscenirali nekoliko lažnih napada, navele su da je evakuacija predstavljala „zločinačku operaciju“.

Pogled na Damask sa planine Kasion - Sputnik Srbija
Damask: Evakuacija „Belih šlemova“ — zločinačka operacija Izraela

Džafari je takođe rekao da se Turska kao zemlja-garant obavezala da će poštovati suverenitet Sirije, ali Ankara već deseti put narušava svoje obaveze okupacijom severa zemlje.

„Želeo bih da napomenem da naši prijatelji iz Rusije i Irana poštuju svoje obaveze o očuvanju suvereniteta Sirije. Što se tiče Turske, ona već deseti put ne poštuje svoje obaveze u vezi sa poštovanjem suvereniteta naše zemlje. Kao što znate, turske vlasti se takođe ne pridržavaju svojih obaveza u zoni deeskalacije u Idlibu“, objasnio je diplomata nakon razgovora u Sočiju.

„Turska je jedina zemlja astanskog formata koja krši svoje preuzete obaveze“, dodao je Džaafari.

On je takođe napomenuo da turske vlasti govore jezikom licemerja jer daju izjave o svojoj posvećenosti pregovorima u astanskom formatu, a potom ih narušavaju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala