EKSKLUZIVNO Glavni zaključak pregovora u Astani

© Sputnik / Dmitriй Vinogradov / Uđi u bazu fotografijaDamask u Siriji
Damask u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zemlje-garanti primirja u Siriji (Rusija, Iran i Turska) su nakon desete runde pregovora o Siriji u astanskom formatu, koji je održan u Sočiju, izrazili spremnost da se suprotstave separatističkim namerama koje podrivaju suverenitet Sirije, navodi se u nacrtu završne izjave „Astana 10“ u koji je Sputnjik imao uvid.

„Strane su izrazile svoju posvećenost suprotstavljanju separatističkim namerama čiji je cilj podrivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije, kao i nacionalne bezbednosti u susednim zemljama“, navodi se u dokumentu.

Deseta runda pregovora o rešavanju sirijske situacije u astanskom formatu održava se 30. i 31. jula u Sočiju.

Sledeća, jedanaesta runda pregovora o Siriji u astanskom formatu planirana je za novembar 2018. godine, navodi se u završnoj izjavi današnjih razgovora u Sočiju.

Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija
Zaharova: SAD pokušavaju da umanje značaj astanskog formata

Mesto održavanja sledećeg sastanka nije precizirano u tekstu. Do sada je devet rundi pregovora održano u Astani, a deseta je održana u Sočiju. Kako je objasnio specijalni predstavnik ruskog predsednika za Siriju Aleksandar Lavrentjev, ovo je bilo diktirano klimom grada. On nije isključio da će se pregovori „vratiti“ u Astanu.

Oružani sukob u Siriji traje od marta 2011. godine. Rešavanje situacije se razmatra na platformama u Astani i Ženevi, a kongres Sirijskog nacionalnog dijaloga, koji je održan 30. januara u Sočiju, prvi je pokušaj okupljanja širokog spektra učesnika na jednoj pregovaračkoj platformi još od početka sukoba. Glavni rezultat Kongresa je odluka o uspostavljanju ustavne komisije koja će raditi u Ženevi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala