Rohani: Nećemo lako odustati od prava na izvoz nafte

© Sputnik / Vitaliy BelousovPredsednik Irana Hasan Rohani
Predsednik Irana Hasan Rohani - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iranski predsednik Hasan Rohani poručio je danas da njegova zemlja nikada nije želela tenzije u regionu i da ne želi nevolje na globalnim vodenim putevima, ali da neće lako odustati od svojih prava na izvoz nafte.

Rohani je, u saopštenju objavljenom na njegovom zvaničnom veb-sajtu, rekao i da je povlačenje SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom „nezakonito“ i da je lopta „u dvorištu Evrope“ kad je reč o održavanju veza sa Teheranom, prenosi Rojters.

Modeli raketa i nosača raketa u muzeju Islamske revolucije i svete odbrane u Teheranu - Sputnik Srbija
Američki mediji: SAD spremne za napad na Iran, određen i mesec

Istovremeno, savetnik iranskog predsednika kaže da ako američki predsednik Donald Tramp želi razgovore s Rohanijem, onda mora ponovo da se pridruži međunarodnom nuklearnom sporazumu s tom zemljom, iz kojeg se jednostrano povukao ranije ove godine, preneo je Tanjug.

Tramp je u ponedeljak izjavio da bi se sastao sa Rohanijem, ukoliko iranski predsednik to želi, podseća AP.

Rohanijev politički savetnik Hamid Abutalebi rekao je danas da bi „oni koji veruju u dijalog kao metod rešavanja sporova u civilizovanim društvima, trebalo da se posvete tim sredstvima“, prenela je iranska poluzvanična novinska agencija ISNA.

Iransko rukovodstvo je prethodno isključilo mogućnost razgovora „jedan na jedan“ sa Trampom nakon njegove odluke da povuče SAD iz sporazuma, u skladu sa kojim su Iranu ukinute neke sankcije u zamenu za ograničenje nuklearnog programa Teherana.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala