Američki mediji: SAD spremne za napad na Iran, određen i mesec

© Sputnik / Anton Bыstrov / Uđi u bazu fotografijaModeli raketa i nosača raketa u muzeju "Islamske revolucije i svete odbrane" u Teheranu
Modeli raketa i nosača raketa u muzeju Islamske revolucije i svete odbrane u Teheranu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države mogle bi da izvrše napad na nuklearne objekte u Iranu već u avgustu, javila je televizija Ej-Bi-Si pozivajući se na izvor u vladi Australije.
Iranska zastava na zidu u Teheranu - Sputnik Srbija
Ruski ekspert za Sputnjik: Ako SAD „slome“ Iran, kreću na Rusiju

Kako su izvori u kabinetu rekli novinarima, australijska i britanska vojska mogle bi da pomognu Amerikancima da odrede tačne ciljeve, ali neće učestvovati u neposrednom napadu.

Istovremeno su mediji naveli da je australijski premijer Malkolm Ternbul izjavio da nema razloga da veruje da se SAD pripremaju za vojni sukob sa Iranom. Ternbul je kasnije demantovao izveštaj televizije, nazvavši ga „izmišljotinom“.

Bela kuća nije potvrdila podatke o napadu na Iran.

Portparol Bele kuće, Hogan Gidli, saopštio je novinarima da ne može da potvrdi ovo saopštenje i da se o tom pitanju obrate Ministarstvu odbrane.

„Ali mogu da vam kažem da je predsednik (Donald Tramp) jasno istakao svoj stav o Iranu. Njihovi (iranski) postupci destabilizuju region, a želja i pokušaji dobijanja nuklearnog oružja jedan su od razloga što je (Tramp) nazvao sporazum sa Iranom najgorim koji je ikada video“, dodao je Gidli.

Predsednik SAD Donald Tramp na sastanku sa članovima kabineta u Beloj kući - Sputnik Srbija
„Trpećete posledice kakve niko nije pretrpeo“: Tramp oštro odgovorio Rohaniju

„Mi sarađujemo sa partnerima i saveznicima, pokušavajući da primoramo Iran da promeni svoje ponašanje i prekine svoje akcije u regionu“, zaključio je on.

Odnosi Vašingtona i Teherana ozbiljno su se pogoršali ovog proleća kada su se SAD jednostrano povukle iz sporazuma o nuklearnom programu i ponovo uvele sve sankcije Iranu.

Pre nekoliko dana iranski predsednik Hasan Rohani rekao je Sjedinjenim Američkim Državama da se ne igraju vatrom, upozorivši Vašington da će zbog toga zažaliti. Kao odgovor na to, američki lider Donald Tramp istakao je da će se, bude li nastavio da preti, Teheran suočiti sa „neviđenim posledicama“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala