Ruski mitropolit: Kakva Ukrajina pre hiljadu godina?!

© Sputnik / Sergeй Pяtakov / Uđi u bazu fotografijaObeležavanje 1030. godišnjice pokrštavanja Rusije
Obeležavanje 1030. godišnjice pokrštavanja Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Petro Porošenko ne želi da prihvati realnost kada govori da je knez Vladimir navodno krstio Ukrajinu, a ne Rusiju, rekao je u intervjuu za televiziju „Rusija 24“ šef Odeljenja Moskovske patrijaršije za spoljnopolitičke veze, mitropolit volkolomski Ilarion.
Ruski predsednik Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin: Imamo jedan sveti dug

„Ovde je prisutno revidiranje istorije jer nikakve Ukrajine nije bilo 988. godine kada je knez Vladimir krstio Rusiju. Taj događaj se vekovima smatrao kao pokrštavanje Rusije“, rekao je mitropolit Ilarion.

On je objasnio da istoričari mogu na različite načine da govore o terminu Rus, ali ga ne treba svoditi na savremena shvatanja državnosti i savremenih granica.

„Prema našem mišljenju, Rus nije Ukrajina, Rusija ili Belorusija. Rus je istorijska prethodnica Rusije, Ukrajine i Belorusije koja je ostala ne samo u sećanju ljudi, već i u osnovi jedinstvene Ruske pravoslavne crkve koja objedinjuje vernike i Rusije i Belorusije i Ukrajine i celog niza okolnih država, kao i naše sunarodnike u inostranstvu“, ukazao je mitropolit.

„To je ta istorijska realnost koju ukrajinski predsednik iz nekih razloga ne želi da prihvati“, konstatovao je on.

Početkom jula, ukrajinski predsednik Petro Porošenko je izjavio da se njegova zemlja priprema da obeleži pokrštavanje Ukrajine. On je naveo da je upravo tada i stvorena „Ukrajinska crkva“ koja treba da bude nezavisna.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala