Putin: Trampov najveći plus je to što ispunjava obećanja

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaSastanak ruskog predsednika Vladimira Putina
Sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski predsednik Vladmir Putin izjavio je da je najveći plus američkog lidera Donalda Trampa to što nastoji da ispuni svoja obećanja, pre svega kada je reč o sopstvenim biračima.
Predsednik Rusije Vladimir Putin na samitu BRIKS-a u Johanesburgu - Sputnik Srbija
Putin: Rusija namerava da poveća pomoć Africi u energetici

„To je specifičnost aktuelnog američkog predsednika, budući da je pravilo da lideri nakon što pobede na izborima ubrzo zaboravljaju šta su obećali narodu“, rekao je on na konferenciji za novinare po završetku samita BRIKS koji je održan u Južnoj Africi.

Govoreći o susretima sa Trampom, on ih je ocenio kao pozitivne — kontakti sa američkom stranom se nastavljaju, a mogući su i novi susreti sa američkim predsednikom na međunarodnim platformama, kao i na samitu G20.

„Očigledno je da Tramp ima želju da se susreti nastave, ja sam takođe spreman. Pozvao sam Trampa da poseti Moskvu, a i lično sam spreman da otputujem u Vašington“, istakao je Putin.

Kada je reč o Sporazumu o smanjenju strateškog oružja (START), Putin je rekao da je on neophodan kako bi se obuzdala trka naoružanja, kao i da je za tako nešto zainteresovan ceo svet.

„To sam već rekao u Helsinkiju, 2021. godine ističe rok sporazumu. Hoćemo li ga produžavati ili ne? Za tako nešto je zainteresovan ceo svet, ne samo SAD i Rusija, kao bi se obuzdala trka u naoružanju. Eko ne počnemo danas pregovore, dogovor će isteći jer nećemo biti u prilici da rešimo sva pitanja“, naglasio je.

Predsednici Turske i Rusije, Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin, tokom sastanka na marginama samita BRIKS-a u Johanesburgu - Sputnik Srbija
Putin s Erdoganom na marginama BRIKS-a: Svi naši veliki projekti se realizuju

U osvrtu na iranski nuklearni sporazum, Putin je rekao da je to tema koja se tiče i mnogih drugih zemalja, a ne samo SAD i Irana – iranski nuklearni sporazum je dobar i efikasan instrument obuzdavanja trke u naoružanju i širenja oružja za masovno uništenje.

Putin se na konferenciji za novinare dotakao i teme dolara, rekavši da Rusija ne namerava da donosi brze odluke kada je reč o prekidu korišćenja te valute u međunarodnoj trgovini, ali će obim svakako zavisiti od finansijske politike SAD.

Istovremeno rekao je i da mnogi u svetu govore o potrebi da se stvore nove rezervne valute, kako bi se finansijska tržišta dodatno stabilizovala.

„Ako mislite da je to čisto inicijativa Rusije, varate se. Mnogi govore upravo o tome, kako bi se svetska ekonomija dodatno stabilizovala, to je očigledna stvar“, naveo je Putin.

Kada je reč o BRIKS-u, Putin je rekao da je borba protiv terorizma i koordinacija aktivnosti kada je reč o politici, trgovini i ekonomiji prioritet organizacije, dok su osnovne teme ovogodišnjeg samita bile suprotstavljanje jednostranim pristupima rešavanja svetskih problema, zaštita multilateralizma i maksimalno korišćenje četvrte industrijske revolucije.

BRIKS - Sputnik Srbija
Milijarde, projekti, saradnja — BRIKS trn u oku Zapadu

Ruski predsednik je istakao i da lideri zemalja BRIKS-a nisu u perspektivi isključili proširenje broja učesnika grupe i dodao da kandidati za pridruživanje BRIKS-u pokazuju spremnost, ali su sve kolege u toj organizaciji oprezne.

„Ali svejedno… ovo je pitanje koje zahteva dalju razradu. To ne znači da je organizacija zatvorena, da su vrata zatvorena. To je jednostavno pitanje koje se ne sme rešavati lakomisleno, potrebno je da se prouči. A organizacija je otvorena“, dodao je predsednik. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala