Putin: Rusija namerava da poveća pomoć Africi u energetici

© AFP 2023 / GULSHAN KHANPredsednik Rusije Vladimir Putin na samitu BRIKS-a u Johanesburgu
Predsednik Rusije Vladimir Putin na samitu BRIKS-a u Johanesburgu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin je na samitu BRIKS-a u Južnoj Africi izjavio da Rusija namerava da poveća pomoć koju ta zemlja izdvaja državama Afrike, pre svega u oblasti razvoja energetskog sektora.

Kako je istakao, Rusija predlaže afričkim zemljama čitav kompleks energetskih rešenja – sa pojedinim zamljama već su pokrenuti određeni projekti.

Predsednici Turske i Rusije, Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin, tokom sastanka na marginama samita BRIKS-a u Johanesburgu - Sputnik Srbija
Putin s Erdoganom na marginama BRIKS-a: Svi naši veliki projekti se realizuju

„Perspektivni projekti se već realizuju sa zemljama poput Angole, Mozambika i Gabona. Realizuju se projekti po pitanju naftne i gasne industrije“, rekao je Putin.

Ruski predsednik je rekao i da značajan deo inicijativa predviđa lokalizaciju proizvodnje na teritoriji Afrike, uključujući i izgradnju fabrika.

„Uveren sam da će realizacija takvih projekata poslužiti kako bi se ojačao industrijski potencijal afričkih zemalja, a doprinelo bi i jačanju lokalnog biznisa i otvaranju novih radnih mesta“, naglasio je.

Putin je dodao i da je u razradi i inicijativa da se organizuje samit Rusija—Afrika, na kojem bi učestvovali predstavnici afričkih zemalja.

„Na samitu bi prisustvovali istaknuti preduzetnici i stručnjaci iz Afrike, u planu je da o toj inicijativi razgovaramo sa predstavnicima afričkih zemalja“, zaključio je Putin.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala