Kolumbija: Narko-kartel ucenio policijskog psa na 70.000 dolara

© AP Photo / Jacquelyn MartinPolicijski pas
Policijski pas - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sombra, policijski pas koji je otkrio rekordu količinu narkotika u Kolumbiji, premešten je iz bezbednosnih razloga, nakon što je narko-kartel Urabenjos ucenio njenu glavu na 70.000 američkih dolara.

Kako navodi Bi-Bi-Si, obaveštajni izvori upozorili su da je Urabenjos ucenio glavu šestogodišnje ženke nemačkog ovčara, nakon što je ona pronašla skoro deset tona kokaina te bande.

Urabenjos se smatra najmoćnijom kriminalnom organizacijom u Kolumbiji, te je Sombra premeštena iz sedišta delovanja bande na aerodrom u Bogoti.

Kolumbija - Sputnik Srbija
Kolumbija — da li je došao kraj poluvekovnog građanskog rata

Veruje se da je za nju bezbednije da „radi“ na međunarodnom aerodromu jer se nalazi izvan glavnog područja uticaja te bande.

Sombra je bila raspoređena u lukama na atlantskoj obali, uključujući grad Turbo, iz kojeg se tone kokaina isporučuju gliserima, a ponekad i podmornicama u srednju Ameriku i SAD.

Sombra je pronašla 5,3 tone kokaina u Turbou, a nedavno je pronašla još četiri tone kokaina, koji je bio skriven u auto-delovima za izvoz.

Najveći deo trgovine drogom kontroliše Urabenjos, a šef te bande Dairo Antonio Usuga jedan je od najtraženijih muškaraca u Kolumbiji, napominje Bi-Bi-Si.

Dodaje i da nije neuobičajno da Urabenjos nudi novac „kako bi se otarasio onih koji mu stoje na putu“, ali da značajno veća suma koju je ponudio za ubistvo Sombre ukazuje na finansijske gubitke koju je banda pretrpela zbog njenog ’osetljivog nosa‘“.

Sombra, čije ime u prevodu znači Senka, radi za policiju za borbu protiv narkotika otkako je bila štene, a zaslužna je za hapšenje 245 osumnjičenih trgovaca drogom.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala