Dačić: Resetovati odnose sa SAD, uskoro spomenik Vilsonu

© Sputnik / Radoje PantovićIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef diplomatije Ivica Dačić učestvovao je na ceremoniji u Kongresu SAD povodom obeležavanja stogodišnjice od podizanja srpske zastave na Beloj kući, istakavši da taj jubilej treba iskoristiti za resetovanje odnosa dveju zemalja.

„Nit saradnje, kooperacija i podrška su se izgubile tokom svih ovih decenija. Nismo našli zajedničke interese i imenitelj u tom periodu i vreme je za popravljanje odnosa. Važno je da se o ovome razgovara sa novom američkom administracijom i mislim da je to šansa za Srbiju i srpski narod“, kaže Dačić.

U izjavi nakon svečanosti u Kongresu, na kojoj je domaćin bila srpska premijerka Ana Brnabić, Dačić je izrazio zadovoljstvo zbog toga što se ono o čemu je godinama govorio na ovakav način obeležava u Vašingtonu, ali i u Beogradu.

Zastave Srbije, EU i Amerike - Sputnik Srbija
Zašto je Srbija, od američkog saveznika postala američki neprijatelj broj jedan

„Izvukao sam iz zaborava to što se desilo pre 100 godina i počeo sa pričom koja je danas postala nešto o čemu američka administracija javno govori“, rekao je Dačić.

Kako je dodao, govori o činjenici da je Srbija imala veliku podršku SAD za vreme Prvog svetskog rata, kao i da je predsednik SAD Vudro Vislon u tačkama koje je objavio za rešenje svetske krize Srbiju i srpski narod stavio u te tačke, između ostalog, govoreći i da Srbija treba da dobije bezbedan i otvoren izlazak na more.

„SAD su uvidele svu veličinu žrtve koje su podnele Srbija i srpski narod za vreme Prvog svetskog rata, naravno, naša saradnja se nastavila i za vreme Drugog svetskog rata. Obnovio sam tu priču i u Beogradu će uskoro biti otkriven spomenik Vudru Vilsonu“, dodao je on.

Kako je naveo, kada se počelo sa istraživanjem, otkrilo se i da je još 1919. godine Beograd dao prostoru ispred Železničke stanice ime po Vilsonu.

„Sada planiramo da možda napravimo i zajednički spomenik Vilsonu i Pupinu jer oni simbolizuju američko-srpsko prijateljstvo“, rekao je on.

Dodao je i da je imao veoma dobar sastanak sa pomoćnikom državnog sekretara SAD Vesom Mičelom.

„Nova administracija želi da čuje srpske predloge, stavove i da predloži kreativna rešenja, a ne da se bazira na onome što je već postalo kliše i što je radila prethodna administracija“, rekao je Dačić, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Važni su ovi kontakti, dodao je on, rekavši i da će imati sastanak sa savetnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom i da će učestvovati na Konferenciji o religijskim slobodama koju je sazvao državni sekretar Majk Pompeo.

„Ovo je dobra prilika da se pronađu zajednički interesi koje smo izgubili svih ovih decenija i oni se samo mogu pospešivati ovakvim događajima“, rekao je Dačić.

On je dodao da će se održati sličan događaj u Beogradu, kada će na rezidenciji američkog ambasadora biti podignuta srpska zastava.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala