Asad: Zašto smo napravili dogovor s Rusijom na 40 godina

© Sputnik / Mihail Klimentьev /  / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Sirije Bašar Asad
Predsednik Sirije Bašar Asad - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Predsednik Sirije Bašar Asad nazvao je organizaciju Beli šlemovi maskom terorističkih grupa Al Kaide i Nusra fronta.
Sirijske vladine snage u Dumi - Sputnik Srbija
Poslednji trzaj terorista u Siriji

„Takve organizacije kao što su Beli šlemovi ne postoje. To je samo maska. To je maska Nusre. Oni su pobegli iz Sirije i zapravo nisu pobegli, već su ih odatle evakuisali. Evakuisao ih je Izrael, Jordan i zapadne zemlje, ’humanističke‘ zapadne zemlje, a sada na internetu postoje dokazi, mogu se pogledati snimak i fotografije istih članova te organizacije sa mačevima u rukama koji slave ubistva sirijskih vojnika nad njihovim telima. Svi ovi snimci postoje. Pa zar su potrebni još neki dokazi da to nije nikakva humanitarna organizacija, to je maska Al Kaide“, naglasio je Asad u intervjuu za ruske medije.

Odgovarajući na pitanje da li se može reći da su svi predstavnici Belih šlemova napustili Siriju, Asad je odgovorio negativno.

„Ne. Najverovatnije su (otišle) njihove vođe. Zato što su mnogi od njih militanti i zapravo se sada bavimo pomirenjem sa ovim militantima, od kojih su neki ostali u Siriji kao civili, položili su oružje, a neki otišli u Idlib. Većina je otišla u Idlib, gde mogu da žive sa svojom terorističkom braćom. Sada u Idlibu ima desetina hiljada terorista“, dodao je sirijski predsednik.

On je naveo da je sudbina Belih šlemova ista kao i svakog teroriste. „Oni imaju dva puta: ili da polože oružje i koriste amnestiju, kako se to dešava već četiri ili pet godina, ili da budu likvidirani, kao i drugi teroristi“, objasnio je Asad.

Sirijske vojne trupe planiraju da se kreću ka svim regionima pod kontrolom terorista, a sada je cilj i provincija Idlib, dodao je on. 

„Sada, naravno, postoje teritorije u istočnom delu Sirije koje kontrolišu razne grupe. Neke od njih su DAEŠ, ali to su mala uporišta, kao i Nusra front i druge ekstremističke grupe. Zbog toga ćemo se kretati prema svim ovim regionima. Vojska će odrediti prioritete, a Idlib je jedan od njih“, naglasio je sirijski lider.

Aktivisti Belih šlemova traže žrtve u ruševini kuće koju su navodno srušile sirijske vladine snage u sirijskoj Dari - Sputnik Srbija
Zaharova: Beli šlemovi su za Sirijce zločinci

Sirijske izbeglice

Vlade Rusije i Sirije razmatraju mogućnosti maksimalne saradnje u procesu povratka izbeglica u Siriju, rekao je Asad.

„Naša Vlada čini sve što je moguće da bi obnovila infrastrukturu, ali to nije dovoljno. Takođe treba razmišljati o obnovi ekonomije, radnih mesta, izgradnji škola i, pre svega, kuća (izbeglica) kako bi oni imali gde da žive. Upravo to je glavna tema za raspravu između ruske i sirijske Vlade — kako pružiti maksimalnu pomoć za ubrzanje procesa povratka izbeglica u Siriju“, naglasio je Asad.

On je takođe pozvao sirijske izbeglice koji su pre rata imali sopstveni biznis, da se vrate u zemlju.  

Ruska vojska u Siriji

Prisustvo ruskih vojnika u Siriji biće neophodno sve dok se u svetu ne uspostavi politička ravnoteža, smatra Asad.

„Rusija nije mala zemlja, to je velika sila. Stoga ona ima obavezu prema celom svetu. I ona ima odgovornost prema celom svetu. A deo ove odgovornosti je političko i vojno prisustvo u različitim regionima, ukoliko je to neophodno. Možda ona nema želju da bude uvučena sa vojne tačke gledišta, ali stvarnost u svetu je danas takva da vas ona ponekad tera da se krećete u određenim pravcima“, rekao je Asad.

Džamija Al Aksa u Jerusalimu - Sputnik Srbija
Sudbina Sirije se rešava u Jerusalimu: Lavrov i Gerasimov na sastanku sa Netanijahuom

„Tako da su Oružane snage Rusije važne za ravnotežu u našem regionu, barem na Bliskom istoku, sve dok se ne promeni politička ravnoteža u svetu. A možda se to i neće desiti, ne znamo. Zbog toga je ovo važno i neophodno“, dodao je sirijski predsednik.

Trajanje sporazuma između Sirije i Rusije o vojnoj bazi u Hmejmimu svedoči o dugoročnim planovima za saradnju dveju zemalja, rekao je predsednik.

„Kao što znate, sada postoji dogovor između Sirije i Rusije o bazi u Hmejmimu. On će važiti više od 40 godina. Da je pitanje bilo da je ruska vojska došla samo da se bori protiv terorizma, zašto bi se onda zaključivao sporazum na više od 40 godina. Moglo bi se ograničiti na nekoliko godina i zatim ga konstantno obnavljati“, objasnio je Asad.

Zbog toga je, prema mišljenju sirijskog lidera, potrebno istaći dva aspekta prisustva ruske vojske u Siriji.

„Prvi je borba protiv terorizma, jer na taj način Rusi štite i Siriju i Rusiju i druge zemlje, ali drugi aspekt je vojna i politička ravnoteža u svetu“, naglasio je sirijski predsednik. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala