Zaharova: Beli šlemovi su za Sirijce zločinci

© AFP 2023 / Mohamad AbazeedAktivisti Belih šlemova traže žrtve u ruševini kuće koju su navodno srušile sirijske vladine snage u sirijskoj Dari
Aktivisti Belih šlemova traže žrtve u ruševini kuće koju su navodno srušile sirijske vladine snage u sirijskoj Dari - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je za televiziju „Rusija 24“ komentarisala evakuaciju pripadnika organizacije Beli šlemovi iz Sirije, navodeći da su se pripadnici te organizacije „bavili provokativnom i zaista zločinačkom aktivnošću“.
Beli šlemovi - Sputnik Srbija
Bežanija „Belih šlemova“ pokazala ko im je gazda

„Savršeno shvatam zašto Sirijci — i zvaničnici i obični ljudi — Bele šlemove i sve one koji su sa njima povezani nazivaju zločincima. Ti ljudi, koji sebe nazivaju humanitarcima, sproveli su provokativne i zaista zločinačke aktivnosti i to je dokazana činjenica“, istakla je Zaharova.

„Njihova aktivnost asocira na aktivnost ilegalnih oružanih formacija, militanata, a ponekad i terorista koji deluju zajedno“, dodala je ona.

Zaharova je istakla da je Rusija više puta „pružala činjenice o tome šta zapravo rade Beli šlemovi“.

„To su i provokacije sa upotrebom hemijskih otrova i dezinformacije“, rekla je ona.

Pogled na Damask sa planine Kasion - Sputnik Srbija
Damask: Evakuacija „Belih šlemova“ — zločinačka operacija Izraela

Organizacija Beli šlemovi, široko poznata i podržana na Zapadu, isticala je da je njen cilj spasavanje civila u ratnim područjima, ali nju sirijske vlasti optužuju za veze sa ekstremistima i sprovođenje neprijateljske propagandne aktivnosti.

Ranije je portparol Ministarstva spoljnih poslova Izraela saopštio da je ta zemlja evakuisala aktiviste Belih šlemova iz Sirije zajedno sa njihovim porodicama na zahtev Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i evropskih zemalja. Lokalni mediji su pisali da je tokom noćne operacije blizu 800 ljudi prevezeno preko Izraela u Jordan.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala