UN: Nismo odgovorni za evakuaciju Belih šlemova

© REUTERS / Israeli ArmyIzraelski vojnici obezbeđuju evakuaciju pripadnika Belih šlemova i njihovih porodica sa Golanskih visoravni
Izraelski vojnici obezbeđuju evakuaciju pripadnika Belih šlemova i njihovih porodica sa Golanskih visoravni - Sputnik Srbija
Pratite nas
UN nisu imale nikakve veze sa organizacijom izvlačenja više od 420 aktivista organizacije Beli šlemovi iz Sirije, izjavio je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik.
Beli šlemovi - Sputnik Srbija
Bežanija „Belih šlemova“ pokazala ko im je gazda

„Mi nemamo nikakve veze sa tim procesom premeštanja (Belih šlemova)“, rekao je Dižarik.

On je dodao da je UN veoma zahvalna „Jordancima koji su sa tolikom velikodušnošću i tolikim gostoprimstvom prihvatili 422 Sirijca“.

„Predstavnici visokog komesara UN učinili su ono što uvek rade, u ovom konkretnom slučaju prihvatili su 422 izbeglice koje su bile u rizičnoj situaciji u potrazi za mirom. To je ono što je i trebalo da se učini i što je već učinjeno za milione Sirijaca“, rekao je Dižarik.

Ranije je portparol Ministarstva spoljnih poslova Izraela saopštio da je ta zemlja evakuisala aktiviste Belih šlemova iz Sirije zajedno sa njihovim porodicama na zahtev Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i evropskih zemalja. Lokalni mediji su pisali da je tokom noćne operacije blizu 800 ljudi prevezeno preko Izraela u Jordan.

Pripadnici belih šlemova u Siriji - Sputnik Srbija
Fijasko „Belih šlemova“: London i Vašington povlače propagandnu pešadiju

Organizacija Beli šlemovi, široko poznata i podržana na Zapadu, isticala je da je njen cilj spasavanje civila u ratnim područjima, ali nju sirijske vlasti optužuju za veze sa ekstremistima i sprovođenje neprijateljske propagandne aktivnosti.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je aktivnosti Belih šlemova nazvalo elementom velike informativne kampanje za diskreditovanje sirijskih vlasti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala