Tramp ništa ne razume: Kako su Mogerinijeva i Junker naseli na prevaru ruskih šaljivdžija

Pratite nas
Predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera i šeficu evropske diplomatije Federiku Mogerini prevarila su dvojica ruskih šaljivdžija, Aleksej Stolarov i Vladimir Kuznjecov, koji su ih ubedili da razgovaraju sa premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Ruski prankeri raskrinkali planove EU za diskreditovanje izbora u Rusiji (video)

Kako piše „Politiko“ pozivajući se na „Juronjuz“, jedan od prevaranata se pretvarao da je Pašinjan ubrzo nakon što je pravi Pašinjan u maju položio zakletvu za premijera.

Oni su rekli da je Junker sa njima razgovarao o odluci američkog predsednika Donalda Trampa da se povuče iz iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

„Ovo je za sve nas velika briga, a i za mene lično zato što zaista smatram da je velika greška to što je Tramp sinoć uradio“, kazao je navodno Junker tada.

O Trampu je u razgovoru ponovo bilo reči kada je „lažni“ Pašinjan rekao da SAD vrše pritisak na Jermeniju.

„Mi moramo iznova da objašnjavamo svet gospodinu Trampu, on ne razume o čemu se radi. Postaraćemo se da bolje razume šta se u Jermeniji događa“, rekao je navodno Junker koji je, kako su kazali, ruskog predsednika Vladimira Putina opisao kao „ličnog prijatelja“.

Obala Finskog zaliva u regionu Sankt Peterburga. - Sputnik Srbija
Nova ruska „zavera“ — misterije ledenih lopti (foto, video)

Stolarov i Kuznjecov su takođe za „Juronjuz“ naveli da su razgovarali sa Federikom Mogerini koja je komentarisala njihove tvrdnje da Jermenija trpi pritisak od susedne Turske i Azerbejdžana, kao i od Rusije.

„Vi ne živite u jednostavnom okruženju, ali možete sigurno da računate na nas kao prijatelje na koje možete da se oslonite. Tačno je, to je region pun izazova i suočavate se sa različitim vrstama pritisaka i izazova, ali sigurna sam da postoji način da se smire tenzije i pokuša da se pronađe kooperativan pristup“, rekla je, navodno, Mogerinijeva.

Među „žrtvama“ ovih šaljivdžija našli su se mnogi, među kojima pevač Elton Džon, koji je mislio da razgovara sa Putinom, kao i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, kojeg su prevarili da razgovara sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom.

Oni su u maju kazali da su telefonom razgovarali sa tadašnjim ministrom spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Borisom Džonsonom, kada se jedan od njih takođe pretvarao da je Pašinjan.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala