Ruski prankeri raskrinkali planove EU za diskreditovanje izbora u Rusiji (video)

© AP Photo / Pavel GolovkinVladimir Putin
Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski prankeri Leksus i Vovan pozvali su direktorku evropske platforme za demokratske izbore Štefani Šifer, posmatrača asocijacije „Golos“ u EU, predstavljajući se kao ukrajinski poslanik.

Prankeri su pitali Šiferovu o zakonitosti predsedničkih izbora 18. marta u Rusiji. Ona je odgovorila da ruski izborni zakoni ne ispunjavaju međunarodne standarde.

Sa Štefani Šifer prankeri su govorili u ime Andreja Parubija, predsedavajućeg Vrhovne rade Ukrajine. Na pitanje o mogućnosti stvaranja „informacione buke“ oko ruskih izbora, Šiferova je obećala da će „uključiti“ ukrajinske kolege na „mejling listu“ i da će im pružiti sve potrebne informacije, između ostalog i od „Golosa“.

„Sa zadovoljstvom ćemo vam pružiti sve podatke koje imamo o kvalitetu ovih izbora u Ruskoj Federaciji“, istakla je Šiferova.

Na predlog „Parubija“ da daju svoja sredstva „ako je to prikladno“, Šiferova mu se zahvalila na velikodušnosti i obećala da će poslati račun organizacije.

„Parubij je upitao: Da li možemo već u ponedeljak zvanično da izjavimo da su ovi izbori nelegitimni? Ona je odgovorila: Da. I tamo ćemo imati predstavnike koji će pružiti bogat materijal da su ovi izbori nelegitimni“.

„Prankeri su je upitali da li može već sad da kaže da izbori u Rusiji nisu u skladu sa zakonima? A ona odgovara: da, već sada se može reći da oni ni sa čim nisu u skladu. I da su nezakoniti. Već sad govori. Uoči izbora“, komentarisala je glavna urednica RT Margarita Simonjan.

Prankeri su potom kontaktirali koordinatore posmatrača Navaljnoga u Joškar Oleu i Krasnojarsku, koji su izjavili da su spremni da „učine sve što je u njihovoj moći da strani mediji dobiju neophodnu namontiranu ’sliku‘ kako bi se izbori prepoznali kao nezakoniti“.

Koordinator u Moskvi savetovao je da „pronađu studenta, državnog službenika, koji će reći da su ga pozvali za 500 rubalja ili da je pod pretnjom mučenja ili otkaza došao na biračko mesto“.

„Ništa vam više nije potrebno. Tri-četiri osobe, to je veoma važno“, naglasio je aktivista.

Zatim su prankeri od koordinatora Navaljnog u regionima tražili da stranim medijima daju sliku narušavanja. I koordinatori izjavljuju: „Shvatili smo zadatak. Naći ćemo“.

„Suština je da moramo da napravimo sliku da su izbori nelegitimni,“ rekli su prankeri.

„Shvatio sam, sada to treba nekako napraviti. Sve je jasno“, odgovorili su koordinatori.

Prankeri: „Imate li proverene ljude?“

Koordinatori: „Imamo“.

IZ MINUTA U MINUT: Putin ponovo predsednik (video)

„Ono što me ovde impresionira je činjenica da ova ista gospođa Šifer i ovi mladi i aktivni volonteri štabova Navaljnog već priznaju izbore kao nelegitimne. Istovremeno, ista ta evropska platforma spremna je da finansira ’Golos‘ u Rusiji za ukrajinski novac i opet u interesu ove druge, da Ukrajina na političkom nivou ne bi mogla da prizna naše izbore. I posle toga oni mogu sebe da nazivaju apolitičnom organizacijom? Što se tiče naših lokalnih ’posmatrača‘, ovaj šakalizam uopšte nije novi fenomen. Poziranje pred stranom štampom, blaćenje zemlje sa stranom podrškom odavno je modni fenomen“, napisao je na Aleksej Stoljarov na svom nalogu na Fejsbuku.

Šaljivdžije iz Rusije Vladimir Kuznjecov, poznatiji kao Vovan, i Aleksej Stoljarov, poznatiji kao Leksus, redovno zbijaju šale sa svetskim političarima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala