Amerika preuzima deo brazilskog kosmodroma?

© Foto : Divulgação/MDKosmodrom Alkantara na severoistoku Brazila
Kosmodrom Alkantara na severoistoku Brazila - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tokom posete američkog potpredsednika Majka Pensa Brazilu 26. i 27. juna između ostalog se razgovaralo o uslovima pod kojima bi SAD mogle da koriste kosmodrom Alkantaru na severoistoku Brazila.

Smatra se da je lokacija tog kosmodroma jedna od najboljih na svetu iz perspektive strateških pogodnosti, koje garantuju uštedu vremena i goriva za lansiranje raketa. Glavna prednost tog kosmodroma je to što se on nalazi gotovo na samom Ekvatoru.

Saradnja sa SAD je već razmatrana 2001. godine, ali je tada Nacionalni kongres Brazila zaustavio pregovore. Naime, SAD su tada tražile uslove koji bi vodili ka gubitku dela suvereniteta nad delom baze, jer bi deo teritorije koji bi koristili Amerikanci bio pod njihovom strogom kontrolom.

Napravljena najveća fotografija Mlečnog puta - Sputnik Srbija
Oružana bitka za kosmos: Amerika kreće u svemirski rat

Sadašnji pregovori se odvijaju u prilično nejasnom kontekstu iz perspektive prava korišćenja baza i time izazivaju sumnje i nezadovoljstvo kod lokalnog stanovništva.

Za Sputnjik okolnosti objašnjava Onoratu Fernandeš, poslanik grada San Luis, prestonice savezne države Maranjao. Naš sagovornik je otvoreno protiv toga da deo baze pripadne Amerikancima i smatra da je poseta Pensa deo antinacionalne politike vlade sadašnjeg predsednika Mišela Temera.

„Naš predsednik Temer nastavlja da uništava brazilska preduzeća u socijalnom sektoru i to u onom delu koji se tiče zaštite prava preduzetnika i socijalnih programa. Tokom mandata on je to činio u različitim sferama, a možda je najlošije to što želi da privatizuje čitav elektroenergetski sektor. To je opasno, jer je to na neki način i pitanje suvereniteta. Država koja ne želi ponovo da bude kolonija, na ovakve korake je veoma osetljiva. Takođe, sada se vrši aukcijska prodaja naftnih nalazišta u Atlantskom okeanu“, ogorčen je Fernandeš.

Naš sagovornik smatra da približavanje Brazila i SAD predstavlja opasnost po brazilski suverenitet, jer američka strana koristi to što Brazil nije u dobroj fazi.

„Sada je pritisak ponovo tu i sve je jači. Ako Amerikanci dođu, to će staviti pod znak pitanja našu nezavisnost, proces tehnološkog razvoja države. Ne bi trebalo ovu branšu davati u ruke neke druge države, mi bismo to doživeli kao udar na brazilski suverenitet“, kaže Fernandeš.

Radnici stoje pored motora RD-180 spremnog za slanje u SAD u kompaniji Energomaš u Moskvi. - Sputnik Srbija
Americi potrebno još 18 ruskih motora za lansiranje vojnih satelita

Komentarišući pregovore koji su bili obustavljeni 2011. godine, poslanik je konstatovao da su i onda uslovi bili nejasni.

„Te veze nikada nisu bile na zdravim osnovama. Uslovi su bili nejasni, pregovori su se odvijali iza zatvorenih vrata. Kao i sada uostalom, dok država prolazi kroz krizni momenat, oni razmatraju pitanja koja se mogu vrlo negativno odraziti na naš suverenitet“, podvukao je Onoratu Fernandeš.

U zvaničnoj izjavi nakon posete Pensa, brazilske vlasti su još jednom istakle da se radilo na tome da dođe do sporazuma o „komercijalnoj upotrebi“ baze Alkantare. Istovremeno, naš sagovornik zaključuje da brazilski predsednik ne uvažava mišljenje i stav lokalnog stanovništva i nastavlja pregovore koji mogu imati negativne posledice po državu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala