Razapeti na stub srama: Stručnjaci žestoko opleli po Džaki i Šaćiriju

© REUTERS / Gonzalo FuentesŠvajcarski reprezentativac Đerdan Šaćiri na utakmici protiv Srbije.
Švajcarski reprezentativac Đerdan Šaćiri na utakmici protiv Srbije. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Albanci Granit Džaka i Đerdan Šaćiri glavni su krivci za ispadanje Švajcarske sa Svetskog prvenstva u Rusiji, ubeđeni su fudbalski stručnjaci i novinari.

Džaka je u drugom poluvremenu više puta ispadao iz odbrane i tako je Šveđanima otvarao prostor za šut. Jednu od šansi koje im je poklonio „vikinzi“ su na kraju uspeli da iskoriste i povedu 1:0, što im je na kraju i obezbedilo prolazak u četvrtinu finala. Emil Forsberg postigao je odlučujući gol.

Vezni igrač Arsenala istaknut je na stub srama i okarakterisan kao „sramota“ i „folirant“. Njega je sa lakoćom „poslala po burek“ zvezda švedskog tima, pre nego što je raspalila po lopti za slavlje u Skandinaviji. Kako su ubeđeni Švajcarci, Džaka nije bio nikakva prepreka.

Šveđani proslavljaju gol Forsberg - Sputnik Srbija
Šaćiri, Džaka i ekipa „lete“ kući, hrabra Švedska u četvrtfinalu! (foto)

Nakon susreta oglasio se i bivši engleski reprezentativac i fudbaler Mančester junajteda Fil Nevil koji nije birao reči kada je govorio o švajcarskom reprezentativcu.

„Treba da ga bude sramota za taj gol. Pao je na pod i pustio Forsberga da ga lako prođe. Verovatno je sedeo u svlačionici i mislio: ’Dobro sam odigrao danas, imao sam nekoliko bočnih pasova ka saigračima‘. To gledamo iz nedelje u nedelju u Arsenalu — nedostatak discipline. Nije moj tip igrača. Koštao je svoj tim gola. Nije ništa uradio, on je folirant“, rekao je Nevil, prenosi „Miror“.

Sa njegovim komentarima složio se i Džermejn Dženas, koji je rekao da Džaka mora da radi više kako bi uticao na igru.

„Jedan od velikih problema sa njim je što mora da odluči šta će da bude. Ako želi da ide duboko i dođe do lopte, mora da se gura kao Kante. Na kraju mora da kreira igru. On samo pliva okolo i ne radi ništa“, rekao je Nevil.

Ništa dobro o Albancima u reprezentaciji Švajcarske nisu imali da kažu ni sami Švajcarci.

„Behrami je bio previše defanzivan, a Šaćirija su previše lako čuvali. Šveđani su mu uvek ostavljali otvorenu stranu. Umesto da vuče ka sredini, uvek je išao po krilu gde su ga puštali i zato švedski džinovi nisu imali problema na sredini. Vladimir Petković je mogao da napravi izmenu, zašto nije ranije krenuo na sve ili ništa i uveo još jednog napadača“, pita se Danijel Gigaks.

Džaka slavi gol na provokativan način - Sputnik Srbija
Sramota za FIFA: Kazna za provokacije Džake i Šaćirija — simbolična

So na ranu „sajdžija“ sipali su i fudbaleri Švedske, koji su se ustremili na Džaku i Šaćirija. Nedugo posle meča, pojavila se fotografija jednog od članova reprezentacije Švedske koji je rukama napravio orla i tako „isprozivao“ Đerdana Šaćirija i Granita Džaku, jer su njih dvojica tom gestikulacijom proslavili svoje pogotke protiv Srbije.

Mnogi su primetili da Šaćiri ni jedan jedini put nije uspeo da predribla protivnika, kao i da lideri švajcarskog tima nisu pokazali ništa, piše švajcarski „Blik“.

Nemilosrdni su bili i analitičari portala ESPN. Za Džaku navode da su njegovi pasovi bili veoma neprecizni i da kada je bilo najpotrebnije nije pokazao da je lider. Za Džemailija ističu da je promašio jedinu priliku za gol Švajcarske, nakon čega je bio potpuno nevidljiv i da je trebalo ranije da bude zamenjen. Šaćiri je dobio najnižu ocenu. Kao glavna zvezda koja bi trebalo da vodi tim idejama i primerom, nigde ga nije bilo na terenu.

„Oni koji tvrde da su fudbaleri svetske klase sa ogromnim samopouzdanjem su omanuli. Džaka i Šaćiri ništa nisu pokazali, nisu bili vodeće figure“, naveo je u analizi glavni urednik „Blik sporta“ Feliks Bingeser.

Blic

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala