Tajland: Dečaci ušli u pećinu da ispišu svoja imena, biće izvlačeni po fazama

© AP Photo / Deca u pećini na TajlanduDeca u pećini na Tajlandu
Deca u pećini na Tajlandu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Grupa od 12 mladih fudbalera, koji su zarobljeni u poplavljenoj pećinu na severu Tajlanda, ušli su tamo u sklopu rituala inicijacije, izjavio je jedan od spasilaca koji je pomagao u njihovom pronalaženju.

Britanac Ben Rejmenants, jedan od stranih spasilaca koji pomažu tajlandskim kolegama, izjavio je za „Skaj njuz“ da su dečaci, stari od 11 do 16 godina, verovatno ušli u pećinski kompleks kako bi tamo ispisali svoja imena i vratili se nazad.

Njih je, međutim, zajedno sa 25-godišnjim trenerom, zarobila nadošla voda.

Deca u pećini na Tajlandu - Sputnik Srbija
Tajland: Posle deset dana nađeni nestali dečaci i njihov trener

„Dečaci su ušli i pokušali da dođu do kraja pećinskog tunela, što je neka vrsta inicijacije za lokalne mladiće, kako bi napisali svoje ime na zidu pećine i vratili se nazad“, rekao je Rejmenants.

Ulazak u pećinu Tam Luang zabranjen je u vreme kišne sezone.

„Sada ih je tamo zarobila voda nadošla od obilnih kiša“, kaže Rejmenants.

Dečaci će biti izvlačeni po fazama, uvode im optički kabl

Dečaci zaglavljeni u poplavljenoj tajlandskoj pećini verovatno neće biti svi u isto vreme izvučeni napolje, već po fazama, u zavisnosti od njihovog zdravstvenog stanja, rekli su tajlandski zvaničnici koji rukovode operacijom spasavanja.

Kako je istaknuto, svakog dana biće procenjivana spremnost dečaka i ako bude postojao bilo kakav rizik operacija neće biti sprovedena, prenela je agencija AP.

U toku su radovi, u kojima učestvuju pripadnici mornaričkih „Foka“, tajlandskih specijalnih jedinica, da se u pećinu uvede optički internet kabl, koji bi, kada bude instaliran, omogućio telefonsku vezu.

Uvođenje optičkog kabla pokušano je u utorak, ali nije uspelo, jer je opremu oštetila voda.

Dečaci i njihov fudbalski trener trenutno se oporavljaju, naveli su zvaničnici, koji i dalje analiziraju koji je najbezbedniji način da se oni izvedu napolje, a u opciji je i ronjenje.

Tajlandska mornarica je na svom profilu na Fejsbuku objavila dva nova snimka na kojima su pripadnici „Foka“ tretiraju lakše povrede na stopalima i nogama dečaka, a neki od dečaka se smeškaju na šale koje zbijaju pripadnici „Foka“.

Drugi dečaci su spavali pokriveni toplim ćebadima.

Prethodno su dečaci i njihov trener rekli da su dobro.

Dečaci uče da koriste maske za ronjenje i kako da dišu, rekli su zvaničnici.

Mladi fudbaleri i njihov trener pronađeni su živi u pećini na Tajlandu, devet dana nakon što su u njoj nestali usled poplave, iscrpljeni su i imaju manje povrede, a preživeli su tako što su pili vodu koja je kapala sa stalaktita.

Spasilački timovi na Tajlandu su u ponedeljak, 2. jula, pronašli 12 dečaka i njihovog trenera, koji su 23. juna ušli u pećinu.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala