Tajland: Posle deset dana nađeni nestali dečaci i njihov trener

© REUTERS / HANDOUTDeca u pećini na Tajlandu
Deca u pećini na Tajlandu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Spasilački timovi na Tajlandu pronašli su 12 dečaka i njihovog fudbalskog trenera koji su pre deset dana nestali u poplavljenoj pećini, saopštio je guverner provincije Čijang Rai.

„Ronioci tajlandske mornarice pronašli su svih 13 nestalih, i davali su znake života“, rekao je novinarima guverner Narongsak Osotanakorn, prenosi Rojters.

Sada je kao glavni izazov kako izvući grupu iz pećine koju mnogi nazivaju lavirintom.

Otkako je 13-člana grupa nestalo u pećini Tam Luang, pokrenuti su međunarodni napori potrage za njima.

Dečaci, starosti od 11 do 16 godina, i njihov 25-godišnji trener ušli su u pećinu 23. juna.

Oni su nestali nakon završenog treninga, a njihovi bicikli, rančevi i patike nađeni su ostavljeni ispred pećine.

U ponedeljak su ronioci napredovali u kretanju kroz ključni prolaz unutar te poplavljene pećine na severu Tajlanda.

Tajlandske specijalne jedinice „Foke“ saopštile su na svom nalogu na Fejsbuku da su ronioci u nedelju uveče stigli do krivine, gde se prolaz dug jedan kilometar deli na dva pravca.

Cilj ronilaca je bio da stignu do peščane komore na višem terenu u pećini, poznate kao plaža Pataja, gde su verovali da je grupa na bezbednom, preneo je AP.

Guverner Narongsak je rekao da su ronioci stigli do plaže Pataja, koja je bila poplavljena, a potom nastavili još 400 metara napred, gde su pronašli 13 nestalih, koji su bili bezbedni.

On je dodao da su lekarski timovi poslati u pećinu i da će im trebati oko četiri sata da procene u kakvom su zdravstvenom stanju dečaci i trener, pre nego što se definiše strategija u cilju njihovog izvlačenja.

Naredni izazov će, dakle, biti kako izvući grupu iz pećine, zvane „lavirint“.

Spasioci su razmatrali mogućnost da sačekaju da se nivo vode spusti kako bi dečake izvukli napolje, dok je među drugim opcijama mogućnost da se grupi daju instrukcije kako da koriste ronilačku opremu i isplivaju iz poplavljene pećine.

Lekarske ekipe pripremile su i van pećine opremu za prvu pomoć.

Članovi porodica dečaka, sklonivši se od jake kiše, smeju se, radosni što su im najmiliji pronađeni živi, dok se spasioci rukuju i čestitaju jedan drugom.

Veruje se da su jake kiše, koje su poplavile ključne prolaze, zarobile u pećini decu i trenera i onemogućile potragu za njima.

Pored ronilaca, spasilački timovi radili su na ispumpavanju vode i preusmeravanju podzemnih voda.

U potragu su se, pored tajlandskih specijalnih jedinica „Foke“, uključili britanski stručnjaci za ronjenje u pećinama i američki tim od 30 stručnjaka, ali je gotovo konstantna kiša ometala potragu.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala