Zbog čega ukrajinska vojska ne može da postane najmoćnija armija Evrope

© AP Photo / JT/Efrem LukatskyUkrajinska vojska
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši učesnik u operaciji ukrajinskih snaga bezbednosti u Donbasu Taras Kostančuk otkrio je šta je potrebno učiniti da bi ukrajinska armija postala najjača u Evropi. Prema njegovom mišljenju, neophodno je da se u Oružanim snagama Ukrajine iskoreni korupcija.

Prema njegovim rečima, glavni uzrok zaostajanja ukrajinske vojske za drugim armijama jeste korupcija.

Sada se, kako je naveo, ogromna sredstva iznose s teritorije Ukrajine preko ofšor kompanija. Da nema „skandala vrednih milijarde grivni“, Oružane snage Ukrajine bi bile isto tako moćna struktura kao i nemačka, francuska ili britanska armija, tvrdi Kostančuk.

Kijev, Ukrajina - Sputnik Srbija
Kijev preti stvaranjem „najmoćnije“ protivbrodske rakete

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko je u više navrata govorio o dostignućima ukrajinske armije i nazivao je jednom od najefikasnijih u Evropi.

Međutim, Oružane snage Ukrajine imaju mnoštvo problema. Prema rečima glavnog vojnog tužioca Ukrajine Anatolija Matiosa, od 2014. godine do danas ukrajinska vojska je izgubila oko 10.000 vojnika, ali ne u oružanim sukobima, nego u mirnodopskim okolnostima. Ova statistika se objašnjava porastom broja samoubistava, alkoholizmom i dezerterstvom.

U zemlji postoje i problemi s vojnom tehnikom. Ukrajinsko oružje nije popularno ni unutar same zemlje, ni u inostranstvu. U aprilu je Kina saopštila da je nosač aviona „Liaoning“, koji je kupljen od Kijeva u nedovršenoj fazi, defektan. Peking je osam godina pokušavao da usavrši mogućnosti ove krstarice, ali su to sprečili „urođeni“ nedostaci nosača aviona.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala