Kijev preti stvaranjem „najmoćnije“ protivbrodske rakete

© Fotolia / Mikhail MarkovskiyKijev, Ukrajina
Kijev, Ukrajina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kijev bi sledeće godine mogao da proizvede najmoćniju protivbrodsku krstareću raketu, izjavio je šef ukrajinskog Centra za armijska istraživanja Valentin Bardak.
Tenkovi ukrajinskih oružanih snaga - Sputnik Srbija
Krim upozorava Kijev na posledice vojnih vežbi

Prema rečima ukrajinskog eksperta, raketa će moći da obara bilo kakve ciljeve na rastojanju od 280 do 300 kilometara.

„To je najmoćnije mobilno kopneno sredstvo koje može da se koristi za obalsku zaštitu“, izjavio je Bardak i dodao da će raketa biti važan psihološki faktor uticaja na Rusiju.

Međutim, on je priznao da je more uvek bilo najslabija tačka Ukrajine i da je naoružanje za njegovu odbranu uvek pravljeno „po principu ostatka“, što se suštinski odrazilo na njegov potencijal.

Bardak je naglasio da Ukrajina ima ograničene mogućnosti reagovanja koje, prema njegovom mišljenju, treba aktivirati. „Vojno-mornaričke snage su uvek bile autsajder, kada govorimo o stavu Kijeva, o njihovom razvijanju i finansiranju“, naveo je Bardak.

Ukrajinska vojna tehnika nije popularna ni unutar zemlje, ni među inostranim partnerima. Početkom 2014. godine Irak je vratio Kijevu 42 oklopna transportna vozila BTR-4 i poništio ugovor o njihovoj isporuci.

Ispostavilo se da je od 82 vozila koja je dobio kupac, samo 55 moglo da se uključi, a da su samo 34 mogla da se pokrenu s mesta. U februaru je objavljena informacija o tome da će Hrvatska vratiti Ukrajini četiri neispravna aviona MiG-21, da će tražiti da oni budu zamenjeni i da će sprovesti detaljnu istragu o lošem remontu aviona u Odesinom zavodu za avio-remont.   

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala