Papa poslao poruku Vučiću o Srbiji i sudbini Kosova

© Tanjug / Dragan KujundžićAleksandar Vučić i Pjetr Parolino
Aleksandar Vučić i Pjetr Parolino - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa državnim sekretarom Svete stolice, kardinalom Pjetrom Parolinom, koji je izrazio nadu da će se kroz dijalog Beograda i Prištine doći do stvarnog kompromisnog rešenja za Kosovo i Metohiju, uz očuvanje mira i stabilnosti.

Predsednik Vučić je rekao da Srbija upravo zbog mira i stabilnosti teži postizanju kompromisa, ali uz zaštitu državnih i nacionalnih interesa, saopštila je Služba predsednika za saradnju sa medijima.

Kardinal je Vučiću preneo pozdrave pape Franje i njegovu poruku da mu je Srbija bliska.

Vučić je zamolio kardinala Parolina da papi, uz pozdrave, prenese zahvalnost na značaju koji Sveta Stolica pridaje teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Kardinal u Bazilici Svetog Petra u Vatikanu - Sputnik Srbija
Papa korak bliže Srbiji — velika prepreka i dalje stoji

Predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo zbog dobrih i stabilnih odnosa Srbije i Svete stolice, kao i opredeljenje za nastavak njihovog razvoja, uz međusobno istinsko poštovanje i poverenje.

Državni sekretar Parolin je zahvalio predsedniku Vučiću na svim aktivnostima koje državni organi i institucije Srbije preduzimaju sa ciljem da pomognu život i rad rimokatoličke zajednice u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Dačić: Saradnja sa Vatikanom u interesu regiona

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ocenio je da je u interesu ne samo Srbije, već i svih država i građana regiona da sa hrišćanskom crkvom tražimo zajednički interes koji je zasnovan na opštim vrednostima na kojima se zasniva Evropa.

On je, nakon razgovora sa Parolinom, rekao da mu je velika čast što je kardinal prihvatio njegov poziv da dođe u Srbiju, posebno što je on najviši zvaničnik Svete stolice koji je posetio Srbiju.

„Zbog toga je ova poseta za nas od izuzetnog, ako ne i od istorijskog značaja“, naglasio je Dačić.

Rekao je da Srbija želi da sa Vatikanom dalje unapređuje i intenzivira svoje odnose i saradnju, koji su stabilni i dobri, a ova poseta će, kako je ocenio, svakako dati pozitivan impuls daljem unapređenju.

Ukazao je da je sa šefom diplomatije Vatikana dogovorio da dođe u posetu Beogradu i da se uvede praksa političkih konsultacija dva ministarstva, što će biti od velikog značaja za unapređenje saradnje i definisanja zajedničkih interesa.

„Imamo veliku podudarnost po značajnim međunarodnim pitanjima. Pitanjima zaštite hrišćana i hrišćanskog nasleđa, unapređenja ljudskih prava hrišćana, izbeglica i migranata, sprovođenja agende UN o održivom razvoju, iskorenjivanja siromaštva, brige za porodicu, zaštite životne sredine i borbe protiv klimatskih promena.“

Papa Franja - Sputnik Srbija
Evo zašto papa neće da prizna Kosovo

„Mislimo da u tom smislu treba i dalje da unapređujemo našu saradnju na nivou međunarodnih organizacija i na spoljnopolitičkom planu uopšte“, kazao je Dačić.

Prema njegovim rečima veoma je bitno da ta naša saradnja bude u interesu svih naroda, a i naših crkava radi regionalne stabilnosti, međusobnih dobrih odnosa i traženju zajedničkih interesa za budućnost.

Zahvalio je Vatikanu na veoma principijelnom i za nas veoma bitnom stavu kada je reč o KiM.

„Vatikan nije priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i snažno podržava naš dijalog sa Prištinom u želji da se dođe do obostrano prihvatljivog rešenja. To je za nas veoma bitna činjenica i mislim da je od značaja da i na ovu temu imamo stalne kontakte i dijalog“, kazao je i dodao da je Srbija otvorena i da želi da se postigne dogovor, odnosno kompromis.

Podsetio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre par dana primio biskupe sa kojima je razgovarao o pitanjima saradnje države i Rimokatoličke crkve u Srbiji.

On je preneo da je na sastanku sa kardinalom Parolinom, ali i biskupima, konstatovano da postoji dobra volja za rešavanje svih pitanja o kojima treba da se razgovara, a to su pitanja imovine, matičnih knjiga, obrazovanja.

„U tom pogledu ćemo dalje raditi na rešavanju svih pitanja za koje bi trebalo imati konkretne rezultate“, objasnio je on.

Podsetio je da je u januaru bio na sastanku sa kardinalom Parolinom kada je neposredno saznao da mu je preminuo otac, a način na koji je državni sekretar Vatikana izrazio saučešće i činjenica da je prihvatio poziv da dođe u Srbiju, prema rečima Dačića, njemu mnogo znači.

Vatikan, prema njegovim rečima, može da računa na otvorenu i svestranu saradnju sa Srbijom.

Dodao je i da je kardinal Parolin preneo pozdrave pape Franje predsedniku Vučiću što je veoma značajna činjenica.

Kardinal Parolin istakao je da Vatikan želi da unapredi saradnju sa Srbijom.

On je kazao da je do sada već preduzeto mnogo koraka i da očekuje i da se nada da će biti nastavljena saradnja po pitanju zajedničkih interesa.

„Svi predstavnici Rimokatoličke crkve sa izuzetnom pažnjom prate dijalog sa drugim crkvama, a posebno sa SPC“, dodao je državni sekretar Vatikana.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala