Poljski poslanici usvojili izmene Zakona o Holokaustu

© AFP 2023 / Janek Skarzynski Poljski parlament
Poljski parlament - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslanici Parlamenta Poljske usvojili su danas izmene spornog Zakona o Holokaustu, a tim izmenama se ukidaju zatvorske kazne za izjave kojima se nagoveštava da je poljska nacija bila saučesnik u zločinima nad Jevrejima i koje se smatraju štetnim po reputaciju Poljske.

Predsednik Parlamenta Marek Kuhčinski rekao je da su amandmani usvojeni sa 388 glasova „za“ i 25 „protiv“, uz pet uzdržanih, tokom današnjeg glasanja u Donjem domu parlamenta, prenosi AP.

Nacrt nove verzije zakona Parlamentu je predstavio premijer Mateuš Moravjecki, prenosi AP, uz ocenu da je nova verzija zakona svojevrstan poraz za nacionalističku vladu.

Moravjecki je danas izjavio da će Poljska nastaviti da se „bori za istinu“ o Holokaustu, navodi Rojters.

Ulje na platnu, Holokaust. slika koja se nalazi u muzeju u Vašingtonu, SAD - Sputnik Srbija
Zatiranje Srba je kao Holokaust (foto)

„Oni koji kažu da je Poljska možda odgovorna za zločine u Drugom svetskom ratu, zaslužuju zatvorske kazne. Ali mi delujemo u međunarodnom kontekstu i to uzimamo u obzir“, poručio je poljski premijer.

Prvobitna verzija zakona koja je usvojena ranije ove godine, nalagala je zakonske kazne u trajanju do tri godine za lažno optuživanje poljske nacije za zločine u okviru Holokausta koje je počinila nacistička Nemačka, podseća američka agencija.

Vladajuća poljska partija Pravo i pravda saopštila je tada da time nastoji da zaštiti istorijsku istinu o Poljskoj koja je bila žrtva Drugog svetskog rata.

Međutim, to je izazvalo veliku diplomatsku krizu sa Izraelom, gde mnogi to vide kao pokušaj „pranja“ poljske istorije nasilja nad Jevrejima tokom Drugog svetskog rata.

Uz to, SAD su tada upozorile da je time ugrožena akademska sloboda i da će to naškoditi „strateškom položaju“ Poljske.

Rojters zaključuje da je nova verzija zakona koju je predložio Moravjecki „neočekivana vest“, za koju primećuje da dolazi u trenutku kada partija Pravo i pravda poljskog premijera nastoji da ojača bezbednosne odnose sa Vašingtonom i suočava se sa pooštrenim nadzorom EU.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala