I fudbalski jelovnici u restoranima Moskve

© Sputnik / Olivera IkodinovićNavijači Srbije pred meč u Moskvi
Navijači Srbije pred meč u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jedno od omiljenih mesta navijača iz celog sveta koji su došli u Rusiju na Svetsko prvenstvo u fudbalu su kafići, barovi i restorani. Bašte u Moskvi su popunjene do poslednjeg mesta. Piće se se toči u litrama, a konobari jedva da postižu svakog da usluže.

U mnogim od njih su postavljeni i ogromni monitori, pa se tu mogu gledati i prenosi utakmica. U svakom lokalu se peva i navija…

Srbi i Rusi u Moskvi pred meč s Brazilom - Sputnik Srbija
Svuda se gledaju utakmice, čak i u metrou (foto)

Mnogi ugostitelji su napravili i specijalne „fudbalske jelovnike“ posvećene Svetskom prvenstvu. U mnogima se služe jela ili deserti u obliku fudbalske lopte ili kokteli koji nose nazive ruskih gradova — domaćina Mundijala: Moskva, Sankt Peterburg, Kalinjingrad, Samara… Neki su postavili i veštačku travu, kako bi napravili ugođaj „kao na stadionu“. Drugi nude piva i „fudbalske“ mezetluke, a treći su nazive jelima dali po poznatim fudbalerima. Mnogi privlače goste i nesvakidašnjim pogledom na Moskvu ili prosto opuštenom atmosferom.

U svakom je podjednako veselo i bučno, ali Srbi su danas najveselija navijačka grupa.

I srpski restorani koji rade u Moskvi rado dočekuju navijače. Uz srpska jela i pića, tu će večeras moći da se gleda utakmica Srbija—Brazil, a ugostitelji obećavaju i ludu žurku, ako Srbija pobedi. Neki su već obezbedili i „živu muziku“ i najavljuju veliko slavlje ako se „orlovi“ plasiraju u osminu finala Svetskog prvenstva u fudbalu.

I poslastičarnice rade „punom parom“. Čuvena poslastičarnica „Puškin“ napravila je dva deserta povodom Svetskog prvenstva. Čokoladni kolač „Safari“ u obliku fudbalske lopte i desert „Kupole Kremlja“, koji predstavlja jedan od simbola Moskve. Ipak, ovde priznaju da bolje idu tradicionalne torte i kolači: „Medovik“ i „Puškinova skaska“ („Puškinova bajka“).

Zaposleni u ovoj poslastičarnici kažu da sa nestrpljenjem iščekuju utakmicu Srbija—Brazil i priznaju da će navijati „za svoju braću“. Na opasku da Srbija igra protiv petostrukih šampiona sveta odgovaraju da je Brazilcima to dovoljan broj titula i da je vreme da „Srbija i Rusija igraju u finalu“.

„Idemo do pobede“, poručuju na kraju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala