Stoltenberg: Veza SAD i Evrope možda oslabila, ali...

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaJens Stoltenberg
Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da je veza između SAD i Evrope možda oslabila, ali da veruje da može da preživi sva postojeća neslaganja u vezi sa trgovinom, klimom ili nuklearnim sporazumom sa Iranom.

„Naša veza je snažna, ali neki sumnjaju u njenu čvrstinu. Tačno je da vidimo razilaženja između SAD i drugih saveznika po pitanjima kao što su trgovina, klima i nuklearni sporazum sa Iranom. Nije zapisano u kamenu da će transatlantska veza zauvek opstati, ali verujem da ćemo je sačuvati“, rekao je on u govoru u Londonu, prenosi Rojters.

NATO vežbe u Istočnoj Evropi - Sputnik Srbija
„Varšavski pakt“: Otvaraju se pukotine u NATO-u – Poljaci skaču u pomoć

Stoltenberg je pozvao na međunarodne napore u cilju podupiranja transatlantske vojne alijanse, navodi AP.

„Možda smo svedoci slabljenja nekih veza između Severne Amerike i Evrope, ali je održavanje transatlantskog partnerstva u našem strateškom interesu“, poručio je prvi čovek Severnoatlantske alijanse uoči julskog samita NATO-a.

Uz to, upozorio je da se svet suočava sa nepredvidim bezbednosnim okruženjem zbog terorizma, širenja oružja za masovno uništenje, sajber-napada i sve izričitijom Rusijom, dodaje američka agencija.

Generalni sekretar NATO-a pozvao je u utorak, u autorskom tekstu objavljenom u britanskom listu „Gardijan“, da 29 zemalja-članica Alijanse ostave po strani transatlantski trgovinski sukob koji se pogoršava, kao i pitanja klime i nuklearnog sporazuma s Iranom, zbog zabrinutosti da će ove napetosti podriti snagu ovog vojnog saveza.

„Veze koje nas drže zajedno su pod pritiskom. Moramo nastaviti marljivo da radimo na razrešenju naših razlika — i tamo gde razlika i dalje bude, moramo da ograničimo bilo kakav negativni uticaj na našu bezbednosnu saradnju“, poručio je Stoltenberg u autorskom članku.

Stoltenberg je tada naveo i da je NATO već ranije prevazilazio podele koje su se javljale i da to isto može da učini i sada.

AP je primetio da ova njegova poruka stiže manje od mesec dana pre sastanka predsednika SAD Donalda Trampa sa kolegama iz NATO-a na samitu u Briselu, uz ocenu da je Tramp na prošlogodišnjem samitu NATO-a ponizio partnere u Alijansi javnim prekorom, zbog toga što ne izdvajaju dovoljno novca na troškove odbrane.

Tanjug

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala