Hoće li Erdogan u nedelju ostvariti istorijsku ambiciju

© REUTERS / OSMAN ORSALRedžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prevremeni parlamentarni i predsednički izbori u Turskoj, kojima će ta zemlja preći sa parlamentarnog na predsednički sistem, biće održani u nedelju 24. juna.

Premijer Turske Binali Jildirim nedavno je izjavio je da su predstojeći izbori od velikog značaja u kontekstu ciljeva za sto godina od osnivanja Republike Turske i da će njegova zemlja na njima potvrditi svoju budućnost i stabilnost.

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić za Sputnjik kaže da je Erdogan, u trenutku kada je raspisivao prevremene izbore, očigledno očekivao da će opoziciju zateći nespremnu. Međutim, četiri glavne opozicione stranke su se ujedinile, očekujući da će tako uspeti da ometu predsednika koji je referendumom prošle godine sebi obezbedio izuzetnu političku moć.

Vučić i Erdogan na Poslovnom forumu - Sputnik Srbija
Zašto je Erdogan odustao od rečenice „Kosovo je Turska“

„Procene su da će izbori biti tešnji nego što je to bio slučaj do sada, pogotovo što se tiče predsedničkih izbora. Nesumnjivo da je Erdogan i dalje veoma popularan u Turskoj, pre svega unutar ruralnog, siromašnijeg i manje obrazovanog stanovništva, a u tom smislu njegovoj popularnosti je značajno pomogla islamizacija. Primera radi, u poslednjih 15 godina broj islamskih škola u kojima se proučava Kuran, ali čak uči i arapski jezik, povećan je sa 450 na četiri i po hiljade“, napominje Jakšić.

Pitanje je, ukazuje naš sagovornik, kakav će biti odgovor opozicije, koja bi najveći uspeh ostvarila na predsedničkim izborima ukoliko bi Erdogana prisilila da ide u drugi krug, što bi ambiciozni turski lider na neki način protumačio kao poraz.

Međutim, on veruje da je Erdoganova pobeda na predstojećim izborima neupitna, jer njegova opozicija ima svega nekoliko uporišnih tačaka u Turskoj. To su, kaže, pre svega veliki gradovi, poput Istanbula i Izmira, gde je takozvana „urbana populacija“ protiv onoga što se zove „sultanizacija“ Turske.

„Čitava oblast oko Izmira tradicionalno je za liberalnije stranke, pre svega za Narodnu republikansku stranku koju je svojevremeno osnovao Ataturk, koja je za čuvanje sekularnih i demokratskih vrednosti Turske, dakle sve ono protiv čega je Erdoganova politika. Postoji i otpor na krajnjem istoku, na jugoistoku zemlje gde žive Kurdi sa kojima je obnovljen oružan sukob, ali Erdogan i dalje drži u zatvoru lidera jedne prokurdske partije koja je stekla veliku popularnost i na prošlim izborima uspela čak da preskoči taj visoki cenzus od deset procenata. Ali, sve to zajedno je, čini mi se, i dalje nedovoljno da se Erdogan onemogući u svojoj ambiciji da na čelu države dočeka stotu godišnjicu proglašenja Turske Republike 2023. godine“, ukazuje Jakšić.

Na pitanje kakav odziv turske dijaspore očekuje na predstojećim izborima, Jakšić kaže da nema sumnje da je ona politički veoma aktivna i uključena u život matice zemlje.

„Mislim da se oko toga ništa nije promenilo i da je većinsko raspoloženje unutar dijaspore, od Nemačke do drugih zemalja zapadne Evrope u korist Erdogana. To je moglo da se vidi na nedavnom predizbornom mitingu koji je turski predsednik održao u Sarajevu, pošto mu nije bilo dopušteno da ga održi negde na zapadu. Tako da, kada je reč o dijaspori, onda će se ti glasovi u najvećem procentu uknjižiti u korist Erdogana“, ocenjuje Boško Jakšić za Sputnjik. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala