Srbija dobila MMF „čuvarkuću“

© Tanjug / ZORAN ZESTIC/Šef misije MMF-a Džejms Rouf i ministar finansija Siniša Mali
Šef misije MMF-a Džejms Rouf i ministar finansija Siniša Mali - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbija je sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda postigla dogovor o novom aranžmanu, poznatijem kao „čuvarkuća“, koji ima savetodavnu ulogu i ne uključuje finansijsku pomoć. Zakon o privremenom umanjenju penzija biće ukinut potpuno do kraja godine, a ne fazno, kaže Siniša Mali.

Sa MMF-om smo se dogovorili o povećanju plata u javnom sektoru, a koliko tačno, znaćemo u septembru, rekao je ministar finansija.

Novi program „Instrument koordinacije politika“ (PCI) osmišljen je s ciljem da obezbedi okvirnu politiku za zemlje koje ne zahtevaju finansijsku podršku, a tokom trajanja tog programa MMF ima više savetodavnu nego kontrolnu ulogu. 

Predviđeno je da aranžman traje 30 meseci. 

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je Srbija ispunila sve uslove kako bi već u julu potpisala novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, koji će trajati do januara 2021. godine.

Nemačka kancelarka Anegla Merkel i evro - Sputnik Srbija
Spreman nemački odgovor na dominaciju MMF-a

Reč je o aranžmanu poznatijem kao „čuvarkuća“, koji podrazumeva savetodavnu ulogu MMF-a, a ne finansijsku pomoć.

Navodeći da su vođeni teški, ali konstruktivni pregovori sa misijom MMF-a, Mali je rekao da poslednji podaci govore da, u prva tri meseca ove godine, Srbija beleži rast privrede od 4,6 odsto.

To je, kako je konstatovao, ogroman rast koji nas svrstava u „top tri ekonomije u Evropi“ kada je reč o stopama privrednog rasta.

„Do kraja godine naš rast će biti 3,5 ili 3,6 ili 3,7 odsto, što su već visoke stope rasta“, istakao je Mali. 

Ministar finansija izjavio je da će se u septembru tačno znati koliko će biti povećanje plata u javnom sektoru i penzija.

„MMF insistira da se sa tom cifrom ne izlazi do septembra, kada će se tačno znati kako nam stoji budžet za 2018. godinu, odnosno za 2019. godinu“, rekao je Mali na konferenciji za novinare sa predstavnicima MMF-a.

Mali je precizirao da je sa tom međunarodnom finansijskom institucijom dogovoreno da će Zakon o privremenom smanjenju penzija biti ukinut do kraja godine potpuno, a ne fazno.

„Bila je ideja da idemo fazno, ali mi imamo dovoljno fiskalnog prostora da to u potpunosti uradimo ove godine i to je sjajna vest za naše najstarije sugrađane“, istakao je Mali.

Proizvodi iz SAD u marektu u Šangaju. - Sputnik Srbija
Sukob koji potresa svet: Kina protiv Amerike još nije upotrebila „tešku artiljeriju“

Ministar finansija je dodao da je dogovoreno da se povećaju penzije za sve one penzionere koji nisu bili obuhvaćeni tim zakonom.

Najavio je da će u septembru, kada se očekuje ponovni dolazak misije MMF-a, biti poznato koliko fiskalnog prostora, odnosno novca imamo u budžetu kako bi to povećanje bilo što značajnije i što veće.

„Još je rano da izađemo sa pravim, tačnim ciframa, zato što je jun mesec. Sve ide kako treba u našem budžetu, i prilivi, i imamo veliki suficit i taj će iznos biti što veći mogući“, rekao je Mali govoreći o povećanju penzija.

Kada je reč o platama u javnom sektoru, Mali kaže da su sa MMF-om o tome bili teški razgovori, ali da je ipak dogovoreno povećanje plata u javnom sektoru.

„Koliko tačno, znaćemo isto tako u septembru ove godine, kada budemo videli tačan budžetski prostor koji imamo za ovu namenu. Očekujem značajno povećanje plata, ali što je još važnije, očekujem i početak reformi platnih razreda, odnosno platnog sistema u javnom sektoru, koji očekujemo da ćemo početi već od januara 2019. godine“, izjavio je Mali.

MMF: Makroekonomski izgledi Srbije su i dalje dobri 

Šef misije MMF-a Džejms Ruf je izdao saopštenje u kojem piše da će, na osnovu preliminarnih nalaza misije, tim MMF-a pripremiti izveštaj koji će, nakon što ga odobri uprava, biti predstavljen Izvršnom odboru MMF-a, radi razmatranja i donošenja konačne odluke. 

Razmatranje tog dogovora na sednici Izvršnog odbora MMF-a je okvirno planirano za sredinu jula, naveo je Ruf.

Premijerka Srbije Ana Brnabić - Sputnik Srbija
Ana Brnabić: Apsolutno realan rast plata i penzija ove godine

„Misija MMF-a je na nivou tima sa vlastima Srbije postigla dogovor koji treba da odobri rukovodstvo i Izvršni odbor MMF-a, o makroekonomskim politikama i reformama koje treba da podrži PCI“, pojasnio je Ruf.

Precizira da je PCI novi instrument koji je MMF uveo tokom 2017. godine radi pružanja podrške zemljama kao što je Srbija, kojima nije potrebna finansijska podrška MMF-a.

Program podržan od PCI ima za cilj održanje makroekonomske i finansijske stabilnosti i ostvarivanje napretka u realizaciji ambicioznog plana strukturnih i institucionalnih reformi radi podsticanja brzog i inkluzivnog rasta, otvaranja novih radnih mesta i podizanja životnog standarda. 

Tanjug, RTS

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala