Potencijalna iznenađenja 2018: Ako oni zablistaju — neko će se obogatiti

© REUTERS / Andres StapffNavijači Urugvaja na prijateljskoj utakmici protiv Uzbekistana 7. juna 2018.
Navijači Urugvaja na prijateljskoj utakmici protiv Uzbekistana 7. juna 2018. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uski krug potencijalnih osvajača svetskog prvenstva u Rusiji odavno je poznat, a objavljeno je mnoštvo analiza o šansama najozbiljnijih kandidata za osvajanje šampionata.

Kolumnista „Sputnjik internešenela“ Nil Klark napravio je listu „potencijalnih iznenađenja“ Rusije 2018. — timova koji bi mogli nadmašiti svoje mogućnosti i u slučaju da zablistaju, mogli bi onima koji su se kladili na njih doneti pristojne pare.

1. URUGVAJ

Južnoamerikanci imaju pedigre pošto su svetska prvenstva osvajali dva puta. Iako su poslednji put bili prvaci sveta daleke 1950. godine, uspeli su da stignu do polufinala 2010. (izgubili su od Holandije 3:2) a bili su bolji od Italije i Engleske u grupnoj fazi u Brazilu 2014.

Johan Krojf između dvojice urugvajskih defanzivaca na Mundijalu 1974. - Sputnik Srbija
Ovo je pet najboljih fudbalera koji su igrali na Mundijalima (video)

U kvalifikacijama su bili drugi iza Brazila u veoma teškoj kvalifikacionoj zoni i postigli su 32 gola. Izgleda da će lako proći grupu, ali bi se već u osmini finala mogli sastati sa Španijom ili Portugalijom. To bi moglo biti veoma nezgodno, ali kvota 30:1 definitivno ih potcenjuje.

2. SENEGAL

Kladioničari smatraju da imaju najveće šanse od svih pet timova iz Afrike, mada su rame uz rame sa Egiptom. Ovo je prvi nastup zapadnih Afrikanaca na mundijalima posle 2002. kad su šokirali šampione Francuze na otvaranju i stigli do četvrtfinala u kom su izgubili u produžecima. Najbolje rangirani afrički tim sigurno ima šanse da prođe H grupu, a onda će se u sledećoj rundi suočiti sa Belgijom ili Engleskom. Svoje najvernije navijače mogli bi da obraduju na kladionicama u rasponu kvota od 1:66 do 1:200.

3. PORTUGALIJA

Možda je čudno što se aktuelnim evropskim šampionima daje epitet „potencijalnih iznenađenja“, ali to je ono što oni jesu. Sa kvotom za osvajanje prvenstva od 1:25 Kristijano Ronaldo i družina verovatno su potcenjeni, kao što su bili i u Francuskoj 2016. Sa neverovatno iskusnom odbranom teško ih je pobediti i verovatno će lako proći grupu, a mogli bi biti opasni u nokaut fazi, kao i pre dve godine.

4. POLJSKA

Dijego Maradona sa peharom svetskog prvaka na stadionu Asteka u Meksiko Sitiju 1986. - Sputnik Srbija
Ovo je pet najboljih golova na svetskim prvenstvima (video)

Nešto stariji pamte Mundijal 1974, kad je Poljska stigla do polufinala i pobedila Brazil u utakmici za treće mesto. Igrali su dobro i 1978. i 1982, kad su ponovo stigli do polufinala i izgubili od osvajača prvenstva Italije. To su bili slavni dani poljskog fudbala i izgleda neverovatno da se nisu kvalifikovali na mundijal od 1986. Može li se to promeniti u Rusiji? Vrlo verovatno. Ovo je, bez sumnje, najbolji poljski tim od ranih osamdesetih i mogu dogurati daleko na prvenstvu. Lako su osvojili prvo mesto u kvalifikacionoj grupi na krilima golova napadača i prve zvezde tima Roberta Levandovskog. Ne bi trebalo zaboraviti da su u poslednjih nekoliko godina izgubili samo od aktuelnog evropskog šampiona Portugalije, i to na penale.

5. ŠVAJCARSKA

Švajcarci su trenutno u dobroj formi i izgleda da su spremni za još jedno uspešno svetsko prvenstvo. Iako su kroz baraž stigli do Rusije, ne bi trebalo zaboraviti da su osvojili bodove protiv Portugalije i da su imali 14 bodova više od trećeplasirane Mađarske. Igra i rezultati u pripremnim utakmicama bili su veoma dobri — pobedili su Japan 2:0 i odigrali nerešeno 1:1 sa Španijom u Viljarealu. Sa takvom formom, ne bi trebalo da im bude teško da prođu grupu E, nakon koje bi ih u osmini finala čekali Švedska, Južna Koreja ili Meksiko.

6. RUSIJA

Pele proslavlja treću titulu Brazila na svetskom prvenstvu u Meksiku 1970. - Sputnik Srbija
Ovo je pet najboljih svetskih prvenstava (video)

Domaćine niko ne uzima za ozbiljno, čak ni njihovi navijači. Međutim, istorija mundijala daje im dobar razlog za optimizam, bar za pristojan nastup. Domaćini su prošli grupu u 11 slučajeva a jedini put kad su ispali u prvoj fazi takmičenja bilo je u Južnoafričkoj Republici, tradicionalno nejakoj fudbalskoj naciji. Rusija bi lako mogla biti bolja od kvote 1:66, ali da bi prošla grupu mora pobediti Saudijsku Arabiju na otvaranju prvenstva u četvrtak, jer će utakmice protiv Egipta i Urugvaja biti mnogo teže.

7. HRVATSKA

Za državu od samo 4,2 miliona stanovnika oni su prebacili sva očekivanja još od devedesetih. Posle polufinala 1998. igrali su na gotovo svim svetskim i evropskim prvenstvima. U teškoj su grupi D, ali je njihova sredina terena među najboljim na svetu. Bez obzira na kvotu od 1:40, Hrvati mogu biti opasni protivnici svakome, samo ako imaju svoj dan.

8. ŠVEDSKA

Na prvenstvo su došli pobedom u baražu nad aristokratijom mundijala — Italijom, što ih čini ozbiljnijim kandidatima za prolazak u grupi od Južne Koreje. Šveđani imaju ozbiljan pedigre na svetskim prvenstvima — bili su treći 1938, stigli su do finala 1958, igrali dobro 1974. i ponovo bili treći 1994. Moglo bi se reći da je vreme za još jedan bljesak švedskog fudbala a kvota od 1:150 opasno ih potcenjuje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala