Srpska zastava na „vratima Rusije“ (foto, video)

© Sputnik / Branko Maksimović / Srpska zastava na ”vratima Rusije”
Srpska zastava na ”vratima Rusije” - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Na granici Rusije sa Mongolijom, u gradiću Kjahti koji još nazivaju „vratima Rusije“, na proslavi dana grada, kao izraz poštovanja i zahvalnosti osnivaču — grofu Savi Vladislaviću — istaknuta je i srpska zastava.

Kjahta, koja danas pripada Republici Burjatiji, ovih dana proslavalja 290. rođendan. U trodnevnoj, zaista veličnstvenoj proslavi učestvuje gotovo cela Burjatija, kao i predstavnici susedne Mongolije, ali jedan od glavnih gostiju je Branko Vukomanović, potomak Save Vladislavića. Stanovnici Kjahte dočekali su ga kao najrođenijeg, a nakon otkrivanja spomenika osnivaču na glavnom trgu, reka ljudi krenula je da ga pozdravi i fotografiše se s njim.

© Sputnik / Branko Maksimović / Otkriven spomenik Savi Vladislaviću u Kjahti
Otkriven spomenik Savi Vladislaviću u Kjahti - Sputnik Srbija
Otkriven spomenik Savi Vladislaviću u Kjahti
Na ruinama Sabornog hrama Svete Trojice, u gradiću Kjahta, na granici Rusije sa Mongolijom, otac Oleg Matvejev održao je akatist Svetom Savi u okviru svoje osmogodišnje borbe za za restauraciju ove crkve. - Sputnik Srbija
Akatist Svetom Savi u razrušenoj crkvi u Kjahti (foto, video)

„Ako nas Sava gleda s neba, danas je sigurno zadovoljan“, prokomentarisao je jedan od prisutnih, „zato što su se danas, na ovom mestu, kao i pre gotovo tri veka, ponovo spojile Rusija i Srbija“.

Grof Sava Vladislavić, u to vreme bogati trgovac, upoznao je Petra Velikog u Carigradu i vrlo brzo zauzeo veoma važno mesto na njegovom dvoru. Iako je bio i tajni savetnik, ostaće zapamćen pre svega kao diplomata koji je posle dugih i teških pregovora sklopio sa Kinom ugovor o razgraničenju.

© Sputnik / Branko Maksimović / Branko Vukomanović ispred spomenika svom slavnom pretku
Branko Vukomanović ispred spomenika svom slavnom pretku - Sputnik Srbija
Branko Vukomanović ispred spomenika svom slavnom pretku

Na mestu gde je sklopljen takozvani „Kjahtinski ugovor“ osnovao je i grad kome je po Svetom Savi i Svetoj Trojici dao ime Trojickosavsk. Za zasluge u Ruskoj imperiji Sava je odlikovan ordenom Aleksandra Nevskog i bogato nagrađen. Do kraja života živeo je u Peterburgu, gde je i sahranjen u lavri Svetog Aleksandra Nevskog.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala