Cipras i Zaev razgovarali, sutra dan de za Atinu i Skoplje

© REUTERS / Alkis KonstantinidisGrčki premijer Aleksis Cipras
Grčki premijer Aleksis Cipras - Sputnik Srbija
Pratite nas
Deset dana posle najavljenog roka, premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, razgovarali su danas sat vremena telefonom o sporazumu o novom imenu te bivše jugoslovenske republike, detalji nisu poznati, a razgovor će, kako javljaju grčki mediji, nastaviti sutra.
Odlučujući korak: Hoće li Makedonija danas postati „Severna“ ili nešto drugo?

Grčka vlada je saopštila da je razgovor protekao o dobroj atmosferi, a dvojica premijera su se saglasila da razgovor nastave sutra ujutru.

„Premijer Aleksis Cipras danas je posle podne telefonom razgovarao sa premijerom BJR Makedonije Zoranom Zaevim, koji je prošao u dobroj atmosferi. Dva premijera su se složila da razgovor nastave u utorak ujutru“, navela je grčka vlada u svom saopštenju.

Zaev je ranije danas izrazio nadu u brzo postizanje sporazuma o novom imenu Makedonije, te istakao da bi to moglo da se dogodi pre samita EU, koji je zakazan za 28. i 29. jun.

Makedonski premijer je rekao da je važno da sporazum bude kvalitetan, te istakao da će nakon razgovora sa grčkim kolegom biti objavljeno zajedničko saopštenje za javnost.

Antimakedonski protesti u Peli, rodnom mestu Aleksandra Makedonskog - Sputnik Srbija
Hoće li Makedonija prihvatiti fusnotu pored svog imena zarad NATO-a?

Najpre će, kazao je, o razgovoru sa Ciprasom obavestiti predsednika države, najuticajniju opoziciju i druge lidere neparlamentarnih stranaka.

Nije hteo da komentariše da li će novo ime biti Republika Severna Makedonija, kao što se najčešće pominje u grčkim medijima.

Grčki mediji izvestili su da će se Zaev sastati sa nemačkom kancelarkom Merkel u sredu da bi je obavestio o rešavanju spora oko imena, a Zaev je rekao da sa nemačkim zvaničnicima neće razgovarati o pitanju imena jer se taj spor rešava bilateralno između Grčke i Makedonije, a da je podrška koju im u tom procesu pružaju EU, SAD i drugi međunarodni akteri, veoma važna.

Tanjug
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala