Hoće li Makedonija prihvatiti fusnotu pored svog imena zarad NATO-a?

© AP Photo / Giannis PapanikosAntimakedonski protesti u Peli, rodnom mestu Aleksandra Makedonskog
Antimakedonski protesti u Peli, rodnom mestu Aleksandra Makedonskog - Sputnik Srbija
Pratite nas
Grčka zahteva da pored imena makedonskog jezika i nacionalnosti stoji zvezdica koja u fusnoti precizira da je reč o jeziku sa slovenskim korenom i naciji koja nema dodirnih tačaka sa grčkim Makedoncima.

Makedonsko-grčki pregovori oko imena Makedonije, prema zvaničnoj tvrdnji vlasti u Skoplju, nisu propali. Makedonija, kako se navodi u saopštenju, ne odustaje od napora da se dođe do kompromisnog rešenja. S druge strane, iz Grčke su stigla dva nova paketa zahteva, a tiču se jezika i članstva u NATO-u.

Protesti u Solunu 21. januara, Grčka - Sputnik Srbija
Protesti širom Grčke protiv novog imena Makedonije

Posle početne euforije da je na vidiku rešenje dugogodišnjeg problema, čini se da su se pozicije vratile na početak. Kakav ishod posle svega može da bude, nije načisto ni politikolog iz Skoplja Branko Đorđevski. On za Sputnjik kaže da je Vlada Grčke pod velikim pritiskom tamošnje opozicije i da je najverovatnije to razlog zbog čega se sada Skoplju ispostavljaju novi uslovi.

„Makedonija nema više šta da ponudi za kompromis, a od ove vlade koju sada imamo ne možemo imati neku kooperativniju kad je reč o ovom pitanju. Očekujem da prema nama budu usmereni novi pritisci da sve prihvatimo, ali to onda nije kompromis, već nametanje rešenja. Ne vidim šta to Grčka daje kao kompromis? Ulazak u NATO? Da uđemo u NATO kao nacija bez identiteta“, pita se naš sagovornik.

U isto vreme on napominje da je i makedonska opozicija protiv promene imena države u bilo kojoj soluciji gde nema reči Makedonija, pa sa te strane ne vidi neku potencijalno veliku podršku vladajućoj većini.

„Mi smo u pregovore ušli bez crvenih linija, a Grci nisu. Ako je tako, onda neka pregovori i propadnu. Da uopšte nema imena Makedonije, to ne može kod nas da prođe. Jasno je da će Makedonija na kraju pretrpeti štetu od svega ovoga, ali ako ništa drugo, bar ne može da bude optužena da je uzrokovala tu situaciju, jer smo dali sve što možemo. Pritisak bi trebalo da bude usmeren na Grčku, a ne na nas. Jer, od čega to Grčka odstupa“, više konstatuje nego što pita Đorđevski.

Tabla Dobrodošli u Makedoniju - Sputnik Srbija
Kako istorijski spor između Grka i Makedonaca može da se prelije na — Srbe (video)

On ne misli, ali ipak ostavlja mogućnost da bi pod uticajem Tirane albanski korpus, koji je dosad bio kooperativan kada je ova tema u pitanju, možda promenio kurs, kako se spekuliše po medijima.

„Ako bi se to desilo, to bi bilo otvaranje Pandorine kutije u regionu i ulazak u scenarije koji bi bili veoma loši po sve nas, i zato ne bih voleo da tako nešto dođe na dnevni red“, kaže naš sagovornik.

Prema ranije utvrđenoj proceduri, a po dogovoru sa Skopljem, Grčka je trebalo da pisanim putem obavesti SAD, NATO i Međunarodnu zajednicu da je kompromis postignut, i da je za Makedoniju podignuta rampa za ulazak u NATO i početak pregovora sa EU.

Ostali detalji — potpisivanje dogovora, ratifikacija, referendum u Makedoniji na kome bi i građani potvrdili tu odluku — trebalo je da se održe po agendi koju je trebalo da utvrde dvojica premijera. Mediji u Makedoniji tvrde da je u poslednji čas došlo do obrta i da je Grčka zahtevala da pored imena jezika i nacionalnosti stoji zvezdica koja u fusnoti precizira da je reč o jeziku sa slovenskim korenom i naciji koja nema dodirnih tačaka sa grčkim Makedoncima.

Ukoliko Zaev to potvrdi, pregovarački krug se zatvara i Makedonija ulazi u NATO. U suprotnom, Makedonija propušta voz i ide na sporedni kolosek za NATO i EU.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala