Lavrov u Severnoj Koreji: Nek Pjongjang samostalno odluči kakve mu garancije trebaju

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je nakon razgovora sa severnokorejskim kolegom Ri Jong Hoom da Pjongjang mora samostalno da odluči kakve garancije američke strane smatra dovoljnim kako bi se postigao dogovor sa Vašingtonom.

Lavrov je istakao da Rusija ne misli da treba da se meša u proces pregovaranja, ali da je spremna da podrži bilo kakav postignuti dogovor koji je u skladu sa interesima svih uključenih strana.

Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Vašington odložio nove sankcije Pjongjangu

On je tokom posete Severnoj Koreji takođe naglasio da Moskva pozdravlja sve kontakte između Vašingtona i Pjongjanga, kao i između Pjongjanga i Seula, i poziva sve učesnike da ne dopuste da se ti pregovori izjalove.

Ruski ministar je ukazao i na kompleksnost problema na Korejskom poluostrvu i pozvao sve strane da se suzdrže od mogućih varnica.

„Želim još jednom da naglasim da je potrebno da se s velikom pažnjom posvetite tome kako se uspostavljaju kontakti kako bi se normalizovali odnosi između dve Koreje, kao i između Severne Koreje i SAD. Ne treba zahtevati da se sve realizuje već sutra“, ukazao je šef ruske diplomatije.

Lavrov je dodao i da je za denuklearizaciju poluostrva i uspostavljanje stabilnosti u regionu potrebno mnogo vremena.

Šef severnokorejske diplomatije je prilikom posete Moskvi u aprilu pozvao Lavrova da poseti Pjongjang. Lavrov je u sredu podsetio da je Rusija učestvovala u pregovorima šest strana o pitanju Severne Koreje — mehanizmu koji je i dalje na snazi. 

Komemoracija posvećena ubijenom diplomati Andreju Karlovu - Sputnik Srbija
Andrej Karlov sahranjen u Moskvi (video)

Lavrov položio venac na memorijalnu ploču posvećenu Andreju Karlovu

Lavrov je tokom posete Severnoj Koreji položio venac na memorijalnu ploču posvećenu poginulom ruskom ambasadoru Andreju Karlovu, koji je ubijen u Turskoj.

Na ploči koja se nalazi na zgradi Ambasade Rusije u Pjongjangu piše: „Ovde je služio ruski heroj Andrej Karlov“.

Karlov je ubijen u Turskoj 19. decembra 2016. godine, ali je bio ambasador Rusije u Severnoj Koreji u periodu od 2001. do 2006. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala