Vašington odložio nove sankcije Pjongjangu

© Sputnik / Alekseй Agarыšev / Uđi u bazu fotografijaBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD su odlučile da odlože novi paket sankcija Severnoj Koreji nakon napretka u pripremi pregovora između lidera dveju zemalja, objavio je „Volstrit džurnal“ pozivajući se na zvanične izvore.
Donald Tramp i Kim Džong Un - Sputnik Srbija
Tramp: Severna Koreja ima blistav potencijal

List navodi da je Bela kuća nameravala da objavi uvođenje novih restriktivnih mera Severnoj Koreji u utorak. Nova „crna lista“ američkog Ministarstva finansija trebalo je da se tiče 30 kompanija, uključujući i iz Rusije i Kine.

Sankcije su razmatrane kao odgovor na neuspeh pregovora o održavanju bilateralnog samita. Uz njihovu pomoć, takođe se očekivalo da će se smanjiti protok stranih sredstava u Severnu Koreju.

U nedelju je Stejt department potvrdio da se američka delegacija sastala sa predstavnicima Pjongjanga na pregovaračkom punktu Panmundžon u demilitarizovanoj zoni. Priprema sastanka dvojice lidera se nastavlja, saopštilo je američko Ministarstvo spoljnih poslova.

Prvobitno su se Vašington i Pjongjang dogovorili da održe pregovore na najvišem nivou u Singapuru 12. juna, ali je prošle nedelje je Donald Tramp izjavio da ne smatra potrebnim da se sastane sa Kim Džong Unom zbog „neprijateljskih“ izjava Pjongjanga. Istovremeno je on naglasio da ne isključuje mogućnost samita u budućnosti.

Predstavnici Ministarstva spoljnih poslova Severne Koreje su sa svoje strane potvrdili da je Pjongjang spreman u svako doba i u bilo kom formatu za sastanak koji je neophodan za smanjenje tenzija u složenim odnosima. Posle toga strane su ponovo sele za pregovarački sto. U subotu je Tramp izjavio da još uvek računa na samit u Singapuru.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala