SAD: Na Kosovu se negiraju prava vernicima različitih veroispovesti

© Sputnik / Ruslan Krivobok / Uđi u bazu fotografijaPolurazrušena i spaljena pravoslavna crkva u Prištini. Okolinu hrama minirali su albanski nacionalisti, pa je hram okružen bodljikavom žicom.
Polurazrušena i spaljena pravoslavna crkva u Prištini. Okolinu hrama minirali su albanski nacionalisti, pa je hram okružen bodljikavom žicom. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki Stejt department je objavio izveštaj o verskoj toleranciji u svetu u 2017. godini, u kojem je naveo da je Priština pokušala da napravi dobre zakone kada je reč o verskim pravima, ali u mnogim slučajevima ta prava se negiraju vernicima različitih religija na Kosovu, prenosi prištinski „Zeri“.

U izveštaju piše i o finansijskoj podršci koju je Vlada Kosova dala instituciji za islamsko obrazovanje, Islamskoj zajednici Kosova (IZK), medresama u Prištini, Prizrenu i Gnjilanu, kao i to da su se na tu odluku žalile druge verske grupe koje nisu dobile finansijsku podršku.

„Pojedini pripadnici drugih grupa i drugi nereligiozni pripadnici su naveli da su bili uznemireni zbog toga što vlada nije finansirala versko obrazovanje za druge verske grupe“, navodi se u izveštaju.

Kaplan Burović - Sputnik Srbija
Akademik Burović — Albanci bi danas Balkan, a sutra celu Evropu

Kao deo strategije vlade, za IZK se navodi da je održala sastanke u medresi i na Fakultetu za islamske studije, sa ciljem informisanja mladih o tome da ne potpadnu pod uticaj ekstremizma.

Kako se navodi, u dokumentu se pominje i izveštavanje medija o pritisku koji su turske vlasti izvršile na kosovske institucije u cilju zatvaranje škola koje su povezane sa muslimanskim klerikom Fetulahom Gulenom.

Takođe se pominje da je bilo slučajeva nasilja na verskoj osnovi, mešanja u verska hodočašća, jezika mržnje i vandalizma, kao i da su dve verske zajednice — IZK i SPC kritikovale medije za podsticanje klime netolerancije.

U dokumentu se navodi da opština Priština i dalje zabranjuje SPC da sprovodi popravke na Crkvi Hrista Spasa koja se nalazi u kampusu univerziteta u Prištini.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala