Albanci kamenovali Srbe, troje povređeno, jedan priveden, pa pušten

© AP Photo / Bojan Slavkovic Policija tzv. Kosova pored puta
Policija tzv. Kosova pored puta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Troje Srba je povređeno kada su ih Albanci gađali kamenicama po povratku sa crkvenog obreda u Petriču, kod Kline, na Kosovu i Metohiji, dok je jedan uhapšen.
Raseljeni Srbi sa Kosova i Metohije proslavili su manastirsku slavu u Visokim Dečanima i manastiru Devič. - Sputnik Srbija
Dačić: Priština dugo radi na tome da izoluje Dečane; Haradinaj: Dezinformacije

Albanci su najpre blokirali put Srbima ka Crkvi Svete Trojice u Petriču, a nakon što im je policija omogućila prolaz, pri povratku sa obreda, Albanci su ih sačekali i gađali kamenjem.

Albanci su se, naime, ponovo okupili ispred crkve i opkolili raseljene Srbe gađajući ih kamenjem i nazivajući ih pogrdnim imenima.

Raseljeni Srbi su se razišli uz pomoć policije, a jedan od njih koji je zadobio povrede glave od kamenice prebačen je u pećku bolnicu.

Kako saznaje Radio Goraždevac, Srbin koji je uhapšen je osumnjičen za navodni ratni zločin počinjen 1999.

Oslobođen privedeni Srbin

Srbin koji je danas uhapšen kod crkve Svete Trojice u Petriču kod Kline večeras je oslobođen, potvrdio je predsednik Privremenog organa opštine Klina Božidar Šarković.

Šarković je Tanjugu rekao da je L.B. (53) bio priveden po prijavi nekolicine iz grupe Albanaca koji su tvrdili da ih je on provocirao.

Ranije je „Koha", pozivajući se na kosovsku policiju, objavila da se L.B. sumnjiči za navodni masakr 1999. u selu Klina, a Šarković ističe da su to sve nezvanične informacije.

L.B. (53) je bio priveden u dvorištu crkve i odveden u policijsku stanicu u opštini Klina.

Kamenovani Srbin na infuziji

Grupu Srba povratnika i interno raseljenih lica koji su danas došli u selo Petrič kod Kline da obeleže hrišćanski praznik Svete Trojice u Petriču kamenovali su Albanci koji su vozilima blokirali prilaz crkvi, kaže predsednik Privremenog organa opštine Klina Božidar Šarković.

Granica Crne Gore i BiH - Sputnik Srbija
Albanci blokirali granicu sa Crnom Gorom posle intervencije policije

On je za Tanjug rekao da je u kamenovanju povređen u glavu Radosav Kizić, koji je trenutno na infuziji u ambulanti u Peći i naveo da su građani uznemireni zbog incidenta.

Šarković kaže da je danas oko pedeset povratnika i interno raseljenih došlo u selu Petrič da obeleže seosku slavu, a da je epilog kamenovanje uz prisustvo više od sto pripadnika specijalne kosovske policije ROSU.

Ispričao je da je Radosav Kizić povređen u glavu, ima tri kopče i trenutno prima infuziju u ambulanti u Peći, gde ga je prevezla hitna pomoć i policija iz Kline.

Šarković kaže da je u kamenovanju povređen i Nemanja Kizić, brat Radosava Kizića, a da je i sam povređen kamenicom u rame.

Naveo je da je sa sveštenikom Stevanom Markovićem obišao povređenog Radosava Kizića u bolnici koji se, kaže, oporavlja.

Šarković je rekao da su ljudi koji su došli iz centralne Srbije da obeleže današnju seosku slavu trenutno u selu Vidanje gde ih je policija sprovela i ostavila da se okrepe, a potom bi trebalo da se vrate u centralnu Srbiju gde borave kao interno raseljena lica u Čačku, Kruševcu, Kraljevu, Kragujevcu.

Kosovska policija: Uhapšen Srbin zbog „masakra u Klini

Srbin uhapšen danas kod crkve Sv. Trojice u Petriču sumnjiči se za navodni masakr 1999. u selu Klina, a da se teže povređeni R. K, kojeg su kamenovali Albanci nalazi u bolnici u Peći i da je njegovo stanje stabilno, piše prištinska Koha.

Marko Đurić - Sputnik Srbija
Đurić: Ekstremisti zatiru sećanje na srpsko postojanje

Srbin L.B. (53) uhapšen je danas u selu Petriču, kod Kline, kada je grupa Albanaca najpre blokirala Srbima put ka tamošnjoj Crkvi Svete Trojice kako bi obeležili današnji istoimeni praznik, a kada im je policija omogućila prolaz, sačekani su i kamenovani.

Tom prilikom je troje Srba povređeno, od kojih jedan teže i smešten je u pećku bolnicu, a L.B. je priveden.

Koha piše da su albanci protestovali protiv obnove te pravoslavne crkve koja je uništena tokom sukoba.

„Demonstranti su identifikovali Srbina L.B. kao osobu osumnjičenu za masakr počinjen nad Albancima 29. marta 1999. Godine", navodi Koha pozivajući se policijsko saopštenje.

Policija je saopštila i da je tokom protesta povređen državljanin Srbije R.K. (23) i da je smešten u regionalnoj bolnici u Peći.

Za njegovo zdravstveno stanje se kaže da je stabilno.

Policija je navela da je u toku istražni postupak kako bi identifikovala i uhapsila osobu koja je povredila R.K.

U saopštenju policije stoji da su Srbi nakon obreda u 13.50 u pratnji Kosovske policije sprovedeni u pravcu Peći.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala