Dačić: Priština dugo radi na tome da izoluje Dečane; Haradinaj: Dezinformacije

© Sputnik / Brankica RustićRaseljeni Srbi sa Kosova i Metohije proslavili su manastirsku slavu u Visokim Dečanima i manastiru Devič.
Raseljeni Srbi sa Kosova i Metohije proslavili su manastirsku slavu u Visokim Dečanima i manastiru Devič. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Priština već dugo radi na tome da se manastir Dečani izoluje, kaže šef srpske diplomatije Ivica Dačić, a najnoviju akciju prištinskih vlasti s izgradnjom puta u zaštićenoj zoni oko manastira vidi kao još jedan pokazatelj odnosa Prištine prema verskom, kulturnom i istorijskom nasleđu Srbije.
Minstar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić na Ministarskoj konferenciji Pokreta nesvrstanih zemalja u Bakuu, Azerbejdžan - Sputnik Srbija
Dačić: Albanci su za podelu Kosova

Podseća da su Dečani pod zaštitom Uneska, kaže da je dobro što su neke međunarodne organizacije reagovale, ali primećuje da to nije dovoljno i da će Priština gradnju nastaviti.

„To je dugogodišnje nastojanje da se manastir Visoki Dečani dovede u stanje samoizolacije i izolacije koja će kasnije, možda, dovesti i do njegovog rušenja“, rekao je Dačić za televiziju „Prva“.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj tvrdi da u vezi s radovima na gradnji auto-puta ima mnogo dezinformacija i pozvao međunarodne predstavnike da odu i uvere se da je na tom mestu put postojao i ranije.

„Postoji dezinformacija o radovima na putu kod Dečana. Pozivam diplomate da odemo na lice mesta i uverimo se da je na tom mestu put postojao i ranije, kako bi se izbegli pritisci. Albanci su oduvek živeli u skladu sa manjinskim zajednicama, uz poštovanje verskog i kulturnog nasleđa bez razlike. Vlada Kosova je obavezna da upravlja putevima na celoj teritoriji Kosova“, napisao je Haradinaj na svom Fejsbuku.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala